صفر تا صد قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در سال 1402

امروزه مباحث مربوط به قانون پایانه‌ های فروشگاهی و سامانه مودیان برای بسیاری از افراد فعال در حوزه‌های مختلف از قبیل صاحبین کسب و کار و مدیران اصلی تبدیل شده است. از آنجایی که درباره شرایط، ویژگی‌ها، تاثیرات و تغییرات ناشی از اعمال این قانون سوالات زیادی وجود دارد، در این مطلب قصد داریم به بررسی کامل قانون تصویب شده مربوط به پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بپردازیم تا سر حد امکان به تمام سوالات و ابهامات شما در این زمینه پاسخ دهیم.

قانون پایانه های فروشگاهی

📌 رهپویان حسابگران ایرسا با داشتن نیروهای متخصص میتواند در این زمینه به شما کمک تخصصی کند درصورتی که نیاز به اطلاعات بیشتر در خصوص قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان داشتید، با شماره 09900203080 تماس گرفته و یک مشاوره رایگان از ما هدیه بگیرید.

 

بررسی کلی قانون پایانه‌ های فروشگاهی و سامانه مودیان

در واقع قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در تاریخ ۲۱ مهر سال ۱۳۹۸ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید؛ اما تا به امروز این قانون به مرحله اجرا در نیامد و همچنان معلق است. ولی اخیراً مطرح شده است که اجرای قانون از سال ۱۴۰۲ الزامی و ضروری خواهد بود. این قانون شامل ۶ فصل، ۲۹ ماده و ۲۸ تبصره است.

سامانه مودیان چیست؟

سامانه مودیان از سوی سازمان امور مالیاتی برای صاحبان مشاغل مختلف راه اندازی شده است و به جهت تبادل اطلاعات موثر بین مسئولین سازمان امور مالیاتی کشور و مودی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عنوان ویژگی اصلی سامانه مودیان می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • فراهم شدن بستر مناسب جهت تبادل اطلاعات به شیوه ای موثر بین سازمان مالیاتی و مودیان
  • امکان اتصال مودم به سامانه از طریق هر عاملی که حافظ مالیاتی داشته باشد
  • فراهم شدن شرایط مناسب جهت تبدیل شدن این سامانه برای استعلام صورتحساب الکترونیکی و ثبت و صدور آنها
  • مدیریت سامانه مودیان توسط سازمان امور مالیاتی کشور
  • اختصاص یک پنل کاربری مشخص و مستقل به هر یک از مودیان سامانه

مراحل ثبت نام در سامانه مودیان

برای ثبت نام در سامانه مودیان طبق مراحل زیر پیش بروید:

  • ابتدا باید از طریق آدرس my.tax.gov.ir وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور بشوید.
  • حالا باید وارد بخش ثبت نام شده و اطلاعات درخواستی از قبیل کد فراگیر، شناسه ملی، کد ملی، تاریخ تولد و شماره همراه شخص مودی یا مدیرعامل شخص حقوقی را همراه با کد امنیتی موجود در صفحه، در فیلد های مربوطه وارد کنید.
  • سپس با کلیک بر روی گزینه ثبت نام، کدی از طریق پیامک به شماره همراه وارد شده ارسال خواهد شد.
  • در مرحله بعد باید برای تکمیل اطلاعات هویتی اطلاعات پایانه فروشگاهی و حافظه مالیاتی به سامانه مودیان وارد شوید.

 

همچنین توجه داشته باشید که:

مودیان می بایست برای تمام خدمات مورد ارائه و فروش‌های خود طبق استانداردهای سازمان امور مالیاتی کشور صورتحساب الکترونیکی صادر کنند. همچنین در صورتی که خریدار مصرف کننده نهایی به حساب بیاید صرفاً رسید پرداخت او در حکم صورتحساب الکترونیکی کافی است و الزام و نیازی به تایید در سامانه وجود ندارد. اما اگر خریدار و مصرف کننده نهایی به حساب محیط نیاز است تا حساب‌های خود را از طریق پروفایل کاربری داخل سامانه تایید کند.

 

 

قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
بیشتر بخوانید: انواع مالیات و اشخاص مشمول مالیات در ایران

افرادی که باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند

با توجه به قانون پایانه‌ های فروشگاهی و سامانه مودیان احتمالا برایتان سوال پیش آمده که چه افرادی باید در این سامانه ثبت نام کنند. به طور کلی افرادی که می‌بایست در سامانه مودیان ثبت نام کنند عبارتند از:

  • افراد فعال در حوزه عرضه خدمات و کالا که از پرداخت مالیات و عوارض معاف هستند
  • اشخاص حقیقی که صاحب کسب و کار مستقل هستند
  • فعالان اقتصادی که حجم معاملاتی آن ها به صورت سالانه از مبلغ پیشنهادی هیئت وزیران بیشتر باشد و در مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی مستقر هستند و فعالیت می‌کنند.

 

پایانه های فروشگاهی چیست؟

به طورکلی پایانه فروشگاهی نرم افزار یا سخت افزاری است که از طریق آن می‌توان به صورت همزمان سه نوع فعالیت را انجام داد؛ اتصال به سامانه مودیان، اتصال به درگاه های الکترونیکی پرداخت رسمی و درخواست صدور صورتحساب الکترونیکی.

در واقع با استفاده از پایانه فروشگاهی می‌توانید تمامی صورت حساب‌های الکترونیکی صادر شده و تمامی اطلاعات مربوط به تراکنش‌ها را با منتقل کنید. به عنوان نمونه‌های رایج از پایانه‌های فروشگاهی می‌توانیم به سامانه‌های پرداخت الکترونیکی و دستگاه‌های کارتخوان اشاره کنیم. در واقع وظیفه اصلی پایانه فروشگاهی انتقال اطلاعات مربوط به تراکنش‌های مختلف و ثبت آن‌ها در سوابق و پرونده‌های مودی است.

 

✨ تخفیف استثنایی برای خدمات پایانه های فروشگاهی و ثبت نام سامانه مودیان همین حالا تماس بگیرید ، کد تخفیف irsa1402 

 

چه کسب و کارهایی از پایانه‌ های فروشگاهی استفاده می‌کنند؟

 

چه اشخاصی باید از پایانه فروشگاهی استفاده کنند؟

به طور کلی تمام واحدهای صنفی که به صورت مستقیم با مصرف کنندگان نهایی در ارتباط باشند، باید از پایانه­ های فروشگاهی استفاده کنند. همچنین تمام خرده‌فروشی‌ها هم موظف به استفاده از پایانه­های فروشگاهی هستند. در نتیجه استفاده از پایانه فروشگاهی برای مودیانی که به صورت مستقیم با مصرف کنندگان نهایی ارتباط نداشته باشند، الزامی نیست و مشمول استفاده از آن نیستند.

به منظور استفاده از پایانه­های فروشگاهی اشخاص مشمول موظف هستند تا شماره حساب­های بانکی مورد نظر را به همراه شناسه یکتای دستگاه کارتخوان خود، به سازمان مالیاتی اعلام کنند. به علاوه در صورت استفاده از دستگاه­های کارتخوان، حساب بانکی درگاه­های پرداخت الکترونیکی جدید، افراد مشمول موظف هستند تا اطلاعات جدید خود را از طریق پروفایل موجود در سامانه مودیان به سازمان مالیاتی اعلام کنند.

صورت حساب الکترونیکی چیست؟

همانطور که گفتیم صدور صورتحساب‌های الکترونیکی توسط پایانه‌های فروشگاهی انجام می‌شود. اما صورتحساب الکترونیکی چیست؟ در ادامه بررسی قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان به بررسی ویژگی‌ها و مراحل صدور انواع صورتحساب الکترونیکی می‌پردازیم.

ویژگی‌های صورت حساب الکترونیکی

به طور کلی یک صورتحساب الکترونیکی باید دارای ویژگی‌های زیر باشد:

  • اطلاعات مندرج را در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره کند
  • به صورت الکترونیکی از سوی سامانه مودیان قابل صدور باشد
  • در آن متناسب با نوع کسب و کار تمام مشخصات و اقلام اطلاعاتی به صورت کامل توسط سازمان مربوطه تعیین شده باشد
  • دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی باشد

 

سامانه مودیان
برای مشاهده بخشنامه های بیشتر کلیک کنید

 

مراحل صدور انواع صورت حساب الکترونیکی

صورتحساب‌های الکترونیکی انواع مختلفی دارند اما به طور کلی فرآیند صدور آنها از طریق سامانه مودیان به شرح زیر است:

  • ابتدا تمام صورت حساب‌های الکترونیکی توسط فروشنده از طریق این سامانه صادر خواهند شد. همانطور که گفتیم واحدهای فعال که مستقیم با مصرف کننده نهایی ارتباط داشته باشند، صورتحساب الکترونیکی آنها توسط پایانه فروشگاهی صادر می‌شود.
  • در شرایطی که فرد خریدار مصرف کننده نهایی تلقی نشود و در عین حال عضو سامانه مودیان باشد، تمام صورت حساب‌های الکترونیکی صادر شده توسط فروشنده به صورت خودکار به پروفایل پرداخت خریدار در سامانه منتقل خواهد شد و از آن به عنوان نوع اعتبار مالیاتی بر ارزش افزوده استفاده می‌شود.
  • تمام مودیان مالیاتی موظف هستند که طی ۳۰ روز پس از تاریخ درج صورتحساب الکترونیکی در پروفایل مودیان، اقدامات لازم را در خصوص پذیرش یا عدم پذیرش صورتحساب صادر شده به عمل بیاورند. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که عدم اظهار نظر درباره صورتحساب صادر شده طی مدت زمان مشخص شده، به منزله تایید آن در نظر گرفته می‌شود.

 

تسهیلات مربوط به قانون پایانه‌ های فروشگاهی و سامانه مودیان

بر طبق قانون پایانه‌ های فروشگاهی و سامانه مودیان، تسهیلات و مشوق‌های مختلفی برای مدیران مالیاتی و خریداران کالاها در نظر گرفته شده است که به عنوان نمونه های شاخص می توان به موارد زیر اشاره کنیم:

تسهیلات صاحبین مشاغل

این تسهیلات برای اشخاص حقیقی که صاحب کسب و کار هستند در نظر گرفته شده است. طبق این تسهیلات بعد از گذشت ۵ سال از استقرار سامانه مودیان، تمام صاحبین کسب و کارهایی که فروش‌های خود را از طریق پایانه فروشگاهی انجام داده باشند، یک درصد از فروش فرد در هر دوره مالیاتی یا ۲۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده پرداختی به سازمان مالیاتی به عنوان پاداش همکاری در فصل‌های بعدی از مالیات بر ارزش افزوده فرد کسر می‌شود. همچنین اگر مودی مشمول مالیات بر ارزش افزوده نباشد، این پاداش تا حداکثر ۵۰ درصد از مالیات بر درآمد همان سال جاری به عنوان مالیات فرد در نظر گرفته می‌شود.

تسهیلات مصرف کنندگان نهایی

دو مورد از تسهیلات برای مصرف کنندگان نهایی در نظر گرفته شده است. در واقع فردی که کالا های خدماتی را برای شخص خود به عنوان مصرف شخصی خریداری کند، بعضی موارد برای عرضه و فروش به دیگران استفاده نکند، مصرف کننده نهایی تلقی می‌شود.

بر طبق این تسهیلات، هر ۱۰ صورت حساب الکترونیکی هر مصرف کننده نهایی به ازای هر یک از خرید های انجام شده از فروشگاه‌های مجهز به پایانه های فروشگاهی، در یک قرعه کشی شرکت داده می‌شود و در صورت برنده شدن، دو برابر مبلغ ارزش افزوده خرید انجام شده به صورت حساب فرد برنده برگشت داده می‌شود.

تسهیلات مشمولان قانون مالیات ارزش افزوده

تسهیلات آخر مخصوص مودیان مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده است. بر طبق این تسهیلات در صورت ثبت نام مودی در سامانه مودیان و انجام تمام تکالیف قانونی مربوطه، سازمان مالیاتی این امکان را دارد که تمام بدهی‌های مربوط به مالیات بر ارزش افزوده فرد مشمول در سال های ۱۳۹۶ و قبل از آن را قطع کند و همچنین جرایم مربوط به این موارد را برای مدت سه سال موقتاً تعلیق کند. حالا در چنین شرایطی در صورتی که فرد مودی به مدت سه سال تعلیق جرایم مربوط به مالیات در ارزش افزوده مرتکب جرایم زیر شود موظف پرداخت کل یا بخشی از جرایم مذکور خواهد بود:

  • عدم صدور صورتحساب الکترونیکی به ازای فروش انواع خدمات و کالاها
  • پنهان کردن درآمد و فعالیت‌های اقتصادی
  • بیش اظهاری یا کم اظهاری در طی روند ثبت قیمت و مقدار در صورتحساب‌ها

اما اگر مودی مرتکب این تخلفات نشود، بعد از مدت این سه سال  بدهی‌ها و جرایم ثبت شده فرد مربوط به سال‌های ۱۹۹۶ و قبل از آن بخشیده خواهد شد.

 

پایانه فروشگاهی 1402
مقالات بیشتر : قانون بودجه سال 1402 کل کشور

 

تغییرات به وجود آمده بر اثر اجرای قانون پایانه‌ های فروشگاهی و سامانه مودیان

به عنوان تغییرات اصلی ناشی از اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • عدم نیاز به ارسال گزارش در زمینه معاملات فصلی
  • عدم نیاز به ارائه اسناد و مدارک
  • عدم نیاز به طی شدن فرایند رسیدگی به اظهارنامه‌های مالیاتی مودیان
  • به وجود آمدن محدودیت در فرآیند صدور صورتحساب‌های الکترونیکی
  • الزام به ثبت اطلاعات در سامانه مودیان به منظور دریافت هرگونه پروانه کاری و مجوز

قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در سال ۱۴۰۲ اجرا خواهد شد!

در این مطلب سعی کردیم به بررسی ویژگی‌ها، تسهیلات و تغییرات ناشی از اجرای قانون مربوط به پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان بپردازیم و تا سر حد امکان به سوالات شما پاسخ کامل دهیم. به احتمال زیاد این قانون از سال ۱۴۰۲ اجرا خواهد شد. در نتیجه که نیاز است تا با توجه به توضیحات ذکر شده در صورت حائز شرایط بودن برای ثبت نام در سامانه مودیان و طی کردن فرایندهای مربوطه اقدامات لازم را به عمل بیاورید.

همچنین در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی در این زمینه اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی ذکر شده با مجموعه تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان به طور کامل شما را در این زمینه راهنمایی کنند. 

 

آموزش سامانه مودیان

فایل آموزشی پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان

1 دیدگاه دربارهٔ «صفر تا صد قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در سال 1402»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا