اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی به چه صورت است؟

اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی چیست و چگونه باید تنظیم شود؟

 

اظهارنامه به معنای گزارش عملیات ها یا رویدادهای مالی مودی است. اظهارنامه مشاغل توسط اشخاص حقیقی و اظهارنامه عملکرد توسط اشخاص حقوقی در دوره های زمانی مشخص تنظیم شده و به سازمان امور مالیاتی فرستاده شود. هدف از تهیه و ارسال این سند، مشخص شدن میزان درآمد مشمول مالیات و  مالیات عملکرد سالانه اشخاص می باشد. اشخاص حقیقی اظهارنامه هر سال مالی خود را تا پایان خرداد ماه سال بعد و اشخاص حقوقی اظهارنامه خود را حداکثر تا 4 ماه پس از پایان سال مالی خود، تهیه کرده و به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند.

انواع مختلفی از اظهارنامه وجود دارد که اظهارنامه عملکرد، یکی از آنها است. این سند، نوعی اظهارنامه مالیاتی به شمار می رود که عملکرد مالی شخص در یک دوره مالی را نشان می دهد. کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی باید پس از محاسبه کامل درآمد  و هزینه های خود در معاملات مالی، اقدام به تهیه اظهارنامه عملکرد نمایند. شخص حقیقی یا حقوقی باید بر اساس این سند، مطابق با ضریب مالیات ماده 131 یا ماده 105 قانون مالیات های مستقیم ، سهمی از کل سود خود در یک دوره مالی را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کند.

اگر بخواهیم تعریف دقیق تر و جامع تری از اظهارنامه عملکرد ارائه دهیم، باید بگوییم این سند کلیه سرمایه ها، درآمدها، هزینه ها، بدهی ها، معافیت ها، دارایی ها و درآمدهای مشمول مالیات، رویدادهای مالی، بخشودگی های مالیاتی و.. شخص حقیقی و حقوقی در یک دوره مشخص را نشان می دهد.

اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی، همانطور که از نامش پیداست، اظهارنامه ای است که توسط شرکت ها تنظیم و به سازمان امور مالیاتی ارسال می شود. در ادامه این مقاله، قصد داریم به طور ویژه به بررسی مهم ترین مباحث پیرامون اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی بپردازیم.

اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی

 

چه کسانی موظف به تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد هستند؟

 

سوالی که اغلب در مورد اظهارنامه عملکرد مطرح می شود، این است که چه کسانی باید این سند را تهیه کنند؟ کلیه افراد زیر باید اظهارنامه مشاغل را تهیه و ارسال کنند:

– اشخاص حقیقی: (طبق ماده 95 قانون مالیات های مستقیم) کلیه اشخاص حقیقی که در ایران شغل، درآمد و کسب و کار دارند، باید اظهارنامه مشاغل را تهیه و تنظیم کرده و به سازمان امور مالیاتی بفرستند تا مبلغ مالیات آنها مشخص شود. مهلتی که در قانون برای اشخاص حقیقی در نظر گرفته شده است، تا پایان خرداد ماه است.

– اشخاص حقوقی: (طبق ماده 110 قانون مالیات های مستقیم) کلیه شرکت های تجاری که در ایران ثبت شده اند، موظف هستند اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی را تهیه و ارسال کنند. اشخاص حقوقی باید این اظهارنامه را به همراه ترازنامه و سود و زیان شرکت به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. نکته ای که باید درباره این اقدامات مورد توجه قرار گیرد، ارسال کردن این مدارک در مهلت مقرر شده توسط قانونگذار می باشد. مهلت مشخص شده برای اشخاص حقوقی، معمولا تا پایان تیر ماه است. ( بر اسا س قانون مهلت ارسال 4 ماه پس از پایان سال مالی می باشد )

– تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در خارج از ایران مقیم هستند و درآمد آنان از ایران به دست می آید.

– کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که در خارج از کشور به فعالیت های تجاری و اقتصادی مشغول هستند.

– کلیه اتباع حقیقی یا حقوقی غیرایرانی که کسب و کار و منبع درآمد آنها در ایران است.

اظهارنامه مشاغل
بیشتر بخوانید : صفر تا صد قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در سال 1402

 

مدارک مورد نیاز برای تنظیم و ثبت اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی

 

  1. استفاده نرم افزار اظهارنامه مالیاتی از سایت gov.ir
  2. اطلاعات تشکیل پرونده مالیاتی (شامل کد اقتصادی، شناسه ملی شخص حقوقی،کد رهگیری پیش ثبت نام و مشخصات اداره کل مالیاتی، شماره واحد مالیاتی، کلاسه پرونده مالیاتی(
  3. اطلاعات هویتی شرکت و سایر محل های فعالیت شرکت شامل (روزنامه رسمی، مجوز فعالیت، اطلاعات سجلی، اعضای هیئت مدیره و نشانی اقامتگاه قانونی به همراه کدپستی(
  4. تراز آزمایشی کل و معین به تاریخ پایان دوره مالی (قبل و بعد از بستن حسابهای موقت)
  5. صورت بهای تمام شده کالای ساخته شده و فروش رفته
  6. صورت گردش مواداولیه، گردش کالای ساخته شده و سایر موجودی ها
  7. صورت گردش عملکرد و سود و زیان
  8. اطلاعات ثبتی دفاتر قانونی (کل و روزنامه) شامل شماره و تاریخ ثبت دفاتر
  9. اطلاعات ملک مورد اجاره اقامتگاه قانونی
  10. اطلاعات مربوط به صادرات و دریافتی های ارزی
  11. اطلاعات مربوط به قراردادهای پیمانکاری (در مورد شرکت های پیمانکاری)
  12. اطلاعات صورت ریز فروش محصولات و کالای فروش رفته و صورت وضعیت های گواهی شده
  13. صورت ریز تعدیلات سنواتی
  14. صورت مالیاتهای پرداخت شده (شماره فیش و تاریخ پرداخت)
  15. اطلاعات مربوط به حسابدار رسمی شرکت (شماره قرارداد،نام و شماره عضویت حسابدار رسمی)
  16. اطلاعات مربوط به پرونده مالیاتی (اداره کل، شماره واحد مالیاتی و شماره کلاسه پرونده)
  17. تعیین گروه فعالیت و زیر گروه فعالیت شرکت
  18. تعیین میزان کارکنان شرکت در پایان دوره مالی
  19. شماره فیش پرداخت حق تمبر افزایش سرمایه در صورتی که مودی افزایش سرمایه طی دوره مالی داشته باشد.
  20. فهرست سهامداران به انضمام میزان سهام و مبلغ سهام هریک از سهامداران عمده
  21. شماره حساب بانکی جهت درج در اظهارنامه مالیاتی

📌درصورتی که نیاز به اطلاعات بیشتر و راهنمایی در خصوص تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی داشتید، با شماره 09900203080 تماس گرفته و یک مشاوره رایگان از ما هدیه بگیرید.

مراحل ثبت و ارسال اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی

 

برای ثبت و ارسال اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی، باید مراحل زیر را به ترتیب طی کنید:

– ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتی: اولین اقدامی که باید برای ثبت اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی انجام شود، ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس tax.gov.ir است. استفاده از امکانات این سایت، تنها با داشتن رمز عبور و نام کاربری امکان پذیر است.

– ورود به سامانه Mytax.gov.ir: با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سامانه شوید.

– ثبت اظهارنامه در قسمت پرونده های مالیاتی : اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی را در سامانه ثبت کرده و با استفاده از گزینه عملیات مشاهده، وارد محتوای آن شوید.

– ترازنامه و جداول مالی: در مرحله بعدی باید جداول مربوط به صورت های مالی اساسی شرکت و سپس تمام صفحات مرتبط با موجودی کالا و بهای تمام شده و … را تکمیل نمایید.

– پیش نویس: در مرحله بعد یک نسخه پیش نویس از اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی را کپی بگیرید و کلیه اطلاعات درج شده روی آن را با دقت بررسی کنید. در صورتی که هیچ ایرادی در این پیش نویس وجود نداشت، باید آن را تایید کنید.

– دریافت کد پیگیری: پس از پشت سر گذاشتن کلیه مراحل ارسال اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی، یک کد پیگیری در اختیار شما قرار می گیرد که باید آن را نزد خود نگهداری کنید. با استفاده از این کد پیگیری، می توانید وضعیت اظهارنامه و تایید یا عدم تایید آن را در سامانه پیگیری کنید.

– صدور الکترونیکی قبض مالیاتی: در مرحله نهایی، یک قبض مالیاتی برای شرکت شما صادر می شود که می توانید آن را به صورت الکترونیکی پرداخت کنید. البته امکان چاپ کردن این قبض هم وجود دارد. برای این کار، باید وارد منوی لیست قبوض قابل رویت شوید و قبض را چاپ کنید. امکان پرداخت قبض از طریق بانک ها یا درگاه های پرداخت الکترونیکی بانک ملی هم وجود خواهد داشت.

مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی
بیشتر بخوانید : شرط صدور صورتحساب الکترونیکی برای تفویض اختیار بخشودگی جرایم و تقسیط بدهی

 

مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی

 

کلیه اشخاص حقوقی باید حداکثر تا 4 ماه بعد از اتمام سال مالی شرکت، نسبت به تهیه، تنظیم و ارسال اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی اقدام کنند. بر اساس ماده 192 قانون مالیات های مستقیم، در صورتی که اظهارنامه در مهلت مشخص شده توسط مودیان تهیه و ارسال نشود، شرکت باید جریمه دیرکرد پرداخت کند. مبلغ این جریمه، 30 درصد از کل مالیاتی است که باید توسط شرکت پرداخت شود. نکته قابل توجه در مورد این جریمه، عدم امکان بخشیده شدن آن است.

حتی شرکت هایی که طبق قانون به طور دائم یا موقت از پرداخت مالیات معاف هستند، وظیفه دارند نسبت به تهیه و ارسال اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی اقدام کنند و در غیر این صورت، مشمول جریمه خواهند شد. هدف از این الزام، شفاف سازی کلیه معاملات شرکت ها، ممانعت از انجام فعالیت های غیر قانونی و پولشویی می باشد.

درست است که تهیه، تنظیم و ارسال اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی، اقدامی زمان بر و تخصصی است و برای انجام آن باید انرژی و هزینه زیادی صرف کرد. اما قانونگذار برای مودیانی که به موقع اظهارنامه عملکرد را تهیه و ارسال میکنند، پاداش هایی را در نظر گرفته است. کلیه مودیان خوش حسابی که این اظهارنامه را سه سال متوالی در مهلت مشخص شده تنظیم و ارسال کنند و برای خاتمه مراحل دادرسی به هیچ هیاتی مراجعه نکرده باشند ، پس از اتمام سال سوم، یک جایزه خوش حسابی دریافت خواهند کرد. مبلغ این جایزه، معادل با 5 درصد از کل مالیات های سه سال گذشته شرکت خواهد بود.

تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد
تخصیص کارپوشه و عضویت در سامانه مودیان

 

شرکت ها چه زمانی مشمول مالیات بر اساس نسبت سود فعالیت یا نسبت سود ناویژه می شوند؟

 

چنانچه کارشناسان سازمان امور مالیاتی صحت اظهارنامه ارسال شده توسط مودی را تایید نکنند یا پس از ارسال اظهارنامه به اداره مالیات، مشخص شود برخی از اطلاعات این سند صحت ندارد و یا شرکت از ارائه تمام یا قسمت عمده ای از مستندات رسیدگی امتناع ورزد ، شرکت مشمول محاسبه مالیات بر اساس نسبت سود فعالیت یا نسبت سود ناویژه خواهد شد.

مفهوم مالیات بر اساس نسبت ها این است که ممیزان مالیاتی دیگر توجهی به اظهارنامه نمی کنند و تنها با بررسی مدارک و اسناد مالی ارسال شده و شناسایی ارزش منصفانه ، مالیات شرکت را تعیین می کنند.

سخن پایانی

 

همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم، تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی، فرایندی تخصصی، زمان بر و دقیق است. جزئیات در این فرایند از اهمیت زیادی برخوردار هستند. به این صورت که وجود کوچکترین ایراد در تهیه و تنظیم این اظهارنامه، می تواند شرکت را مشمول مالیات بر اساس نسبت ها نماید. به همین دلیل، توصیه می شود این کار را به افرادی بسپارید که به کلیه قوانین، مقررات و ضوابط مالیاتی کشور تسلط داشته و از تجربه و تبحر کافی در این حوزه برخوردار باشند.

کمک گرفتن از موسساتی که در زمینه ارائه خدمات حسابداری، مالی و مالیاتی فعالیت می کنند، می تواند خیال شما را از بابت درست و اصولی طی شدن روند تهیه، تنظیم و ارسال اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی راحت کند. یکی از مهم ترین مزایای سپردن این کار به موسسات مالی و مالیاتی، قبول مسئولیت توسط آنهاست. به این صورت که در صورت بروز هرگونه ایراد و اشتباه در اظهارنامه، موسسه مزبور مسئول و پاسخگو خواهد بود.

سوالات متداول

 

– آیا امکان اصلاح اطلاعات مندرج در اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی پس از ارسال آن وجود دارد؟

تبصره ماده 226 قانون مالیات های مستقیم به موضوع اصلاح اظهارنامه مالیاتی می‌پردازد. طبق این تبصره، کسانی که به هر شکلی در ارسال اظهارنامه مالیاتی مرتکب اشتباهی شده‌اند برای مدت مشخصی بعد از انقضای زمان ارسال اظهارنامه مالیاتی فرصت دارند تا اصلاحات لازم را انجام بدهند و برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. بر این اساس، مؤدیان به مدت یک ماه پس از انقضای مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی فرصت دارند تا اصلاحات لازم را در اظهارنامه خودشان ایجاد کنند و دوباره برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.

در قانون مالیات‌های مستقیم این فرصت برای همه مؤدیان در نظر گرفته شده است که بتوانند اظهارنامه مالیاتی خودشان را اصلاح کنند. البته  تنها شرطی که برای ویرایش اظهارنامه مالیاتی وجود دارد این است که شما باید اظهارنامه خودتان را تا پایان مهلت ارسال اظهارنامه فرستاده باشید.

بنابراین کسانی که در مهلت مقرر اظهارنامه عملکرد خودشان را ارسال نکرده‌اند از این فرصت برای ارسال اظهارنامه نمی‌توانند استفاده کنند.

علاوه بر این، شرط مهم دیگری که همه مدیران مالی و حسابداران باید به آن دقت کنند این است که مغایرت اظهارنامه اصلاحی با اظهارنامه اصلی به دلیل ثبت های سند حسابداری پس از تاریخ ارسال اظهارنامه اصلی نباشد. یعنی شما اجازه ندارید که ثبت‌های انجام شده پس از تاریخ ارسال اظهارنامه اصلی را در اظهارنامه اصلاحی بیاورید .

– فرایند بررسی اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی و تعیین مالیات شرکت، چقدر طول می کشد؟

طبق ماده 156 قانون مالیات مستقیم مهلت رسیدگی به مالیات عملکرد ، حداکثر یک سال اتمام مهلت ارسال اظهارنامه می باشد و اداره امورمالیاتی باید تا سه ماه مهلت رسیدگی به مالیات عملکرد را داشته که بتواند برگ تشخیص را به مؤدی ابلاغ نماید.

– میزان مالیات اشخاص حقوقی چقدر است و چگونه تعیین می شود؟

نرخ مالیات شرکت ها 25 % میباشد ولی نرخ مالیات شرکت ها با توجه به  فاکتورهای مختلفی از قبیل نوع شرکت و موضوع فعالیت آن بستگی دارد و موقعیت فعالیت اصلی شرکت و…  میتواند مشمول تخفیف ها و معافیت های اعلام شده از طرف دولت گردد و نرخ محاسبه مالیات کاهش پیدا کند .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا