صاحبان کسب و کار ممکن است به دلایل مختلفی مانند تغییر شرایط کاری و … مجبور به عدم فعالیت شرکت شوند. نکته قابل توجه این است که تمامی صاحبان شرکت های فعال با توجه به کسب و کار خود موظف به پرداخت مالیات هستند.
بنابراین در صورت عدم فعالیت باید به منظور پیشگیری از مالیات این موضوع را اطلاع دهند. برای انجام این کار ارائه نمودن نامه عدم فعالیت شرکت به اداره مالیات ضروری می باشد. به همین دلیل اگر شرکتی در طول یک سال اخیر هیچ نوع فعالیت مالی انجام نداده است باید سریع تر برای درخواست عدم فعالیت آن اقدام نمود. با توجه به این موضوع در ادامه قصد داریم شما را با اهمیت اعلام عدم فعالیت شرکت و ارائه نامه عدم فعالیت به طور کامل آشنا کنیم.
📌عدم فعالیت شرکت چیست؟
برخی مواقع ممکن است شرایطی ایجاد شود که شرکت های دارای جواز کسب بخواهند فعالیت خود را متوقف نمایند. این شرایط می تواند کاملا اختیاری و یا اجباری باشد، اما فراموش نکنید که با ورشکستگی کاملا متفاوت است. به طور مثال عدم دستیابی به اهداف شرکت و یا نرسیدن به سود مالی مناسب می تواند مهم ترین دلیل برای عدم فعالیت شرکت ها باشند. در صورتی که شرکتی یک سال یا بیشتر این شرایط را داشته باشد می تواند با ارائه نامه عدم فعالیت، از پرداخت مالیات معاف شود.
از مهم ترین دلایل عدم فعالیت شرکت ها می توان به موارد زیر اشاره داشت.
- پیش بینی و تصورات غیر واقعی و رویایی از بازار کار پیش از ثبت شرکت
- بروز اتفاقات ناگهانی که منجر به مشکلات اقتصادی و مالی جدی شده اند
- اختلاف میان شرکا و ناتوانی در مدیریت درست شرکت
- ناتوانی شرکت در دستیابی به اهداف خود
- ثبت نمودن شرکت به منظور دستیابی به امکانات و یا اهداف جدا از خدمات مالی
- دلسردی، احتمال ورشکستگی و …
آیا به دنبال حل مشکلات مالیاتی کسب و کارتان هستید؟🚀 با ما تماس بگیرید و از تخصص ما در زمینه مالی و مالیاتی بهرهمند شوید.
شرکت رهپویان حسابگران ایرسا، تیمی متخصص و حرفهای از حسابداران و مشاوران مالی با بیش از بیست سال تجربه، آمادهایم به شما در مسائل مالیاتی کمک کنیم.💸
اطلاع رسانی در خصوص عدم فعالیت شرکت 📢
زمانی که افراد بخواهند عدم فعالیت شرکت را ثبت نمایند، باید این موضوع را اطلاع رسانی کنند. فراموش نکنید که تنها ارائه درخواست منجر به سلب مسئولیت شرکت از پرداخت مالیات نمی شود.
بنابراین کارشناسان مالی باید آن را به طور دقیق بررسی نمایند و در صورت تایید آن ها عدم فعالیت پذیرفته خواهد شد. برای طی نمودن این مراحل نیز باید اظهارنامه، دفاتر مالیاتی و نامه عدم فعالیت ارائه شوند. از طرفی فراموش نکنید که تایید درخواست عدم فعالیت به موارد زیر بستگی دارد.
- نباید هیچ گونه تراکنشی در حساب بانکی شرکت ثبت شده باشد.
- از طرفی در دفتر قانونی شرکت نباید حتی یک ثبت حسابداری صورت گرفته باشد.
- اطلاعات مالی و یا فاکتور خرید و فروش که نشان از معامله شرکت است نیز نباید وجود داشته باشد.
- کوچک ترین تراکنش (حتی شخصی) در حساب بانکی شرکت می تواند منجر به رد درخواست عدم فعالیت شرکت شود.
به طور کلی اگر کارشناسان اداره مالیات به هر کدام از شرایط فوق مشکوک شوند و یا مدرکی ناشی از عدم وجود این شرایط پیدا کنند، می توانند درخواست شما را رد نمایند.
اعلام عدم فعالیت شرکت
برای اینکه از پرداخت مالیات معاف شوید در ابتدا باید عدم فعالیت شرکت را اعلام کنید. در صورتی که مدیر عامل شرکت و یا نماینده قانونی او بخواهد نامه عدم فعالیت را به اداره مالیات ارائه دهد آشنایی با مراحل این کار الزامی می باشد.
در ابتدا نیاز است تا شرایط لازم جهت اعلام عدم فعالیت مورد بررسی قرار گیرد. اگر شرکتی در طول یک سال گذشته فعال بوده و یا دارای گزارش مالی باشد، نمی تواند درخواست عدم فعالیت کند. بنابراین برای اعلام این درخواست باید شرکت حداقل به مدت یک سال به طور کامل بسته شده باشد و هیچ گونه فعالیت مالی نداشته باشد.
از طرفی نامه عدم فعالیت شرکت باید توسط مدیر عامل مهر و امضا شود. همچنین این نامه باید در سربرگ رسمی شرکت ارائه گردد. با توجه به قانون ثبت اظهارنامه در پایان هر سال مدیر عامل 4 ماه زمان دارد تا اظهارنامه مالیاتی به منظور عدم فعالیت را ارائه دهد. در صورتی که در طول این بازه زمان اقدام نشود، شرکت باید جریمه پرداخت نماید و ممکن است درخواست عدم فعالیت آن نیز رد شود.
نحوه اعلام درخواست عدم فعالیت شرکت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. برای ارائه درخواست باید برای صفر کردن مالیات شرکت و همچنین عدم رد کردن بیمه کارکنان اقدام نمود. از طرفی به منظور انجام هر کدام از این کارها باید روند اداری مشخصی را طی کرد.
همانطور که گفته شد در مدت زمان تعیین شده می توان نامه عدم فعالیت را به همراه مدارک لازم که نشان دهنده عدم فعالیت مالی شرکت هستند را ارائه داد. توجه داشته باشید که هرگونه تراکنش مالی، خرید و فروش یا اسنادی که نشان دهنده کوچک ترین فعالیت شما در یک سال گذشته باشد، منجر به عدم تایید درخواست شما می گردد.
از طرفی برای اعلام نمودن عدم فعالیت شرکت به سازمان تامین اجتماعی نیز باید همزمان اقدام نمایید. فراموش نکنید که این کار از مشکلات حقوقی و تعیین جریمه احتمالی جلوگیری می کند. از طرفی ارائه مدرک نشان دهنده عدم پرداخت حقوق ضروری می باشد. اگر در طول عدم فعالیت به کارمندان حقوق پرداخت شده باشد، نشان دهنده فعالیت شرکت است. بنابراین برای ثبت عدم فعالیت در اداره دارایی باید این موضوع را نیز به اثبات برسانید.
نمونه ای از نامه عدم فعالیت به اداره مالیات
برای نوشتن نامه عدم فعالیت شرکت به اداره مالیات نیازی به رعایت پیچیدگی خاصی نیست. اما رعایت نکات زیر الزامی می باشد.
- نکته قابل توجه این است که این نامه باید کاملا رسمی و مودبانه نوشته شود.
- همچنین مخاطب نامه عدم فعالیت شرکت باید ریاست محترم امور مالیاتی باشد.
- شماره ثبت و نام شرکت، تاریخ بازه زمانی عدم فعالیت و زمینه کردن مدارک از جمله مواردی هستند که در این نامه باید به آن ها اشاره نمود.
- نامه عدم فعالیت شرکت نمی تواند مرتبط با سال جاری و یا سال های آینده باشد. تنها برای سال گذشته می توان این نامه را ارائه نمود.
- امکان درج توضیح مختصر در خصوص دلیل عدم فعالیت شرکت نیز امکان پذیر است.
نکته: ارائه نامه عدم فعالیت به سازمان تامین اجتماعی نیز باید شرایط فوق را داشته باشد. با این تفاوت که مخاطب ریاست سازمان تامین اجتماعی است. همچنین این نامه باید به اداره دارایی نیز تحویل داده شود و مخاطب آن نیز سازمان امور مالیاتی می باشد.
نکته: فراموش نکنید که اگر مدارک جعلی و دروغ ارائه دهید و اسنادی متضاد با ادعای شما یافت شود، علاوه بر رد درخواست باید جریمه سنگینی نیز پرداخت نمایید.
ارائه اظهارنامه عدم فعالیت شرکت
تمامی شرکت های ثبت شده در اداره مالیات باید برای درخواست عدم فعالیت شرکت اظهارنامه مالیاتی پرداخت کنند. فراموش نکنید که عدم ارائه اظهارنامه منجر به رد شدن قطعی درخواست شما می گردد. نکته قابل توجه این است که اشخاص حقیقی نیز می توانند مانند اشخاص حقوقی برای عدم فعالیت اقتصادی خود اقدام کنند. آن ها نیز برای ثبت عدم فعالیت اقتصادی باید اظهارنامه ارائه نمایند.
نکات مهم در رابطه با ارائه اظهارنامه عدم فعالیت:
برای ارائه اظهارنامه عدم فعالیت شرکت می توان در هر دو حالت که سال اول فعالیت باشد و یا نباشد، اقدام نمود. از طرفی در صورتی که شرایط زیر وجود داشته باشد، می توان اظهارنامه صفر ارسال کرد.
- زمانی که تراکنش مالی نداشته باشید.
- در صورتی که رویکرد مالی و پولی نداشته باشید.
- هنگامی که از طرف مقابل در معاملات فصلی اطلاعی نداشته باشید.
نکات کلیدی در رابطه با عدم فعالیت
اگر می خواهید برای درخواست نامه عدم فعالیت شرکت اقدام نمایید، بهتر است نسبت به نکات زیر آگاهی داشته باشید.
- تشخیص عدم فعالیت انواع شرکت ها
- استعلام و بررسی تراکنش های مالی شرکت
- بررسی نمودن اظهارنامه مالیاتی
- ارزیابی دفاتر قانونی که به شکل سفید تحویل داده شده اند
- بررسی نمودن خرید ملزومات و تجهیزات شرکت
- ارزیابی خرید و فروش های ثبت شده در قالب معاملات اعضای شرکت
- بررسی فاکتورهای شرکت و دفاتر
- اقدامات ضروری جهت ارائه اظهارنامه عدم فعالیت
- شرکت هایی که می خواهند عدم فعالیت خود را ثبت نمایند باید دفاتر قانونی و همچنین اظهارنامه مالیاتی تهیه نمایند.
- اظهارنامه با ارزش افزوده صفر باید دقیقا در مهلت تعیین شده تحویل داده شود.
- در صورتی که در 4 ماه مقرر شده نامه عدم فعالیت ارائه نشود، شرکت مشمول جریمه خواهد شد.
- درخواست عدم فعالیت شرکت باید حتما مربوط سال قبل باشد.
- ارائه نامه عدم فعالیت در هر سالی که شرکت فعالیت مالی ندارد ضروری است. بنابراین نمی توان از یک نامه برای تمام طول عمر شرکت استفاده نمود.
- در صورت درخواست عدم فعالیت شرکت هر نوع خرید و فروش توسط شرکت ممنوع می باشد.
- اگر مدت زمان زیادی از عدم فعالیت یک شرکت بگذرد به معنای منحل شدن آن است.
- در صورتی که شرکت در اساسنامه آورده نقدی داشته باشد باید مبلغ و حساب بانکی را در اظهارنامه معرفی نماید.
- برای ارائه نامه عدم فعالیت باید پرونده مالیاتی و یا دارایی تشکیل نمود.
- اگر هر کدام از فاکتورهای خرید و فروش با مدارک ارائه شده تضاد داشته باشد، شرکت باید جریمه مالیاتی سنگینی را پرداخت کند.
جریمه اعلام نکردن عدم فعالیت شرکت
یکی از سوالات رایج در رابطه با نامه عدم فعالیت شرکت این است که آیا عدم ارائه این نامه منجر به جریمه شرکت می شود یا خیر؟
در صورتی که شرکت ها به دلایل مختلف مانند ورشکستگی، نداشتن مجوزهای لازم، رکود بازار و … برای مدت طولانی گردش مالی نداشته باشند، غیر فعال شناخته می شوند. بنابراین این شرکت ها باید انحلال و عدم فعالیت خود را ثبت نمایند.
از طرفی شرکت های غیر فعال اگر عدم فعالیت خود را ثبت نکنند باید بیمه کارمندان، حقوق و مالیات پرداخت کنند. در صورتی که شرکت ها اعلام انحلال نکنند و مالیات های خود را پرداخت نکنند، باید جرائم مالیاتی سنگین بپردازند.
برای جلوگیری از جریمه های مالیاتی باید اظهارنامه مالیاتی شرکت به اداره مالیات تسلیم شود. فراموش نکنید که اگر به موقع این موضوع را اطلاع دهید، هرگز با مشکلاتی نظیر جریمه مالیاتی مواجه نخواهید شد.
برای اینکه از مبلغ دقیق جریمه مالیاتی آگاه شوید، می توانید از سایت https://ilenc.ssaa.ir/ استعلام شرکت خود را دریافت نمایید. اگر در این سایت شناسه ملی شما غیر فعال شده باشد، باید به اداره دارایی مراجعه کنید و آن را مجدد فعال کنید.
سوالات متداول
- نکات قابل توجه هنگام اعلام عدم فعالیت شرکت کدامند؟
- با توجه به ماده 184 قانون مالیات های مستقیم تمامی ادارات ثبت وظیفه دارند که در پایان هر ماه لیست شرکت هایی که در طول ماه به ثبت رسیده اند را ارائه دهند. در بازه زمانی ثبت شرکت تا عدم فعالیت آن نیز باید مراتب در نامه ای کتبی با مهر و امضای مدیر عامل در سربرگ شرکت تحویل داده شود.
- تمامی تجهیزات خریداری شده توسط شرکت امکان رهگیری دارند.
- در صورت تایید عدم فعالیت شرکت باید تمامی دفاتر قانونی پلمپ شوند.
- اگر عدم فعالیت اعلام نشود چه عواقبی دارد؟
در صورتی که عدم فعالیت شرکت اعلام نشود و اظهارنامه تسلیم نگردد، باید جریمه مربوط به “علی الراس شدن مالیات” پرداخت شود.
- پلمپ دفاتر شرکت های فاقد فعالیت الزامی می باشد؟
تمام شرکت هایی که اعلام انحلال نکرده اند باید دفاتر قانونی خود را پلمپ کنند. این موضوع به ثبت فعال و یا غیر فعال بودن شرکت ندارد و شرکت هایی که ادعا عدم فعالیت دارند موظف به این کار هستند.
- روند انحلال شرکت به چه صورت است؟
عدم تراکنش مالی در طول یک سال به معنای عدم فعالیت شرکت است. اما زمانی که شرکت پس از اعلام عدم فعالیت تا چند سال هیچ فعالیت کاری و مالی نداشته باشد، به معنای انحلال شرکت می باشد. بنابراین باید پیش از تشکیل شدن مجمع عمومی با هدف انحلال شرکت، یک لیست از دارایی ها، اموال و بدهی های شرکت تهیه شود.
این لیست باید در اختیار اعضا قرار گرفته و بررسی شود. برای اعلام انحلال شرکت نیز باید اظهارنامه تسلیم گردد. توجه داشته باشید که هرگونه اشتباه در اظهارنامه می تواند با جریمه ای به میزان 1 تا 2 درصد از سرمایه اصلی همراه است. همچنین مسئولیت پرداخت جریمه تعیین شده ضامنین شرکت و مدیران تصفیه هستند.