دادرسی مالیاتی چیست؟ مراحل و نحوه اعتراض به برگه تشخیص مالیاتی چگونه است؟
دادرسی مالیاتی یکی از مهمترین بخشهای حقوقی در حوزه مالیات است که افراد و شرکتها میتوانند از آن برای حفظ حقوق و مصالح خود استفاده کنند. این فرایند شامل یک سری مراحل و فرآیندهای قانونی است که افراد میتوانند از طریق آنها به دادگاهها یا مراجع مالیاتی اعتراض کنند تا از حقوق و تعهدات مالی خود را دفاع کنند. در این مقاله، مراحل دادرسی مالیاتی و روشهای اعتراض به برگه تشخیص به طور کامل بررسی خواهد شد.
دادرسی مالیاتی چیست؟
دادرسی مالیاتی فرآیندی قانونی است که به مودیان مالیاتی اجازه میدهد تا به برگ تشخیص مالیاتی و یا سایر اقدامات اداره امور مالیاتی اعتراض کنند. به کمک دادرسی مالیاتی افراد و شرکتها میتوانند برای حفظ حقوق و تعهدات خود در حوزه مالیاتی اقدامات لازم را پگیری کنند.
البته در قانون مالیاتهای مستقیم و مالیاتهای غیر مستقیم، مفهوم دادرسی مالیاتی به طور صریح تعریف نشده است. با این حال، در مواد متعددی از این قانون، به حق اعتراض مودیان به برگ تشخیص مالیاتی و سایر اقدامات اداره امور مالیاتی اشاره شده است. به عنوان مثال، ماده 238 این قانون مقرر میدارد که:
« در مواردی که برگ تشخیص مالیات صادر و به مودی ابلاغ می شود، چنانچه مودی نسبت به آن معترض باشد می تواند ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ شخصا یا به وسیله وکیل تام الاختیار خود با ارائه دلایل و اسناد و مدارک کتبا از اداره امور مالیاتی تقاضای رسیدگی مجدد نماید. »
دادرسی مالیاتی به افراد فرصت میدهد تا در صورت وجود اشتباهات در برگههای مالیاتی یا در اعمال قوانین مالیاتی، از حقوق خود استفاده دفاع و این اشتباهات را اصلاح کنند. دادگاهها و مراجع مالیاتی میتوانند در مواردی که تفسیر قوانین مالیاتی مشکلآفرین است، تصمیمگیری کنند و تفسیری را ارائه دهند که برای افراد و شرکتها قابل فهم و قابل اجرا باشد.
بنابراین مراحل دادرسی مالیاتی و فرآیند آن با فراهم آوردن یک فرآیند قانونی و عادلانه برای حل اختلافات مالیاتی، میتواند به ایجاد اعتماد عمومی در جامعه کمک کند و از بروز ناهنجاریها و فسادهای مالیاتی جلوگیری کند.
چرا ممکن است به دادرسی مالیاتی نیاز پیدا کنیم؟
دلایل مختلفی برای نیاز به دادرسی مالیاتی یا اعتراض به برگه تشخیص مالیاتی وجود دارد. برخی از رایجترین این دلایل عبارتند از:
اختلاف نظر با اداره امور مالیاتی در مورد میزان مالیات تعلق گرفته: ممکن است اداره امور مالیاتی با شما در مورد میزان درآمد مشمول مالیات، معافیتهای مالیاتی و یا سایر موارد مرتبط با محاسبه مالیات شما اختلاف نظر داشته باشد. در این صورت، شما میتوانید برای حل اختلاف به دادرسی مالیاتی مراجعه کنید.
اشتباه در محاسبه مالیات: ممکن است در محاسبه مالیات شما اشتباهی رخ داده باشد. در این صورت، شما میتوانید برای اصلاح اشتباه و استرداد مالیات پرداخت شده به دادرسی مالیاتی مراجعه کنید.
عدم رعایت قوانین و مقررات مالیاتی: ممکن است شما به طور ناخواسته قوانین و مقررات مالیاتی را رعایت نکرده باشید. در این صورت، اداره امور مالیاتی ممکن است جریمههایی برای شما در نظر بگیرد. شما میتوانید برای اعتراض به جریمهها به دادرسی مالیاتی مراجعه کنید.
محرومیت از معافیتهای مالیاتی: ممکن است شما واجد شرایط دریافت معافیتهای مالیاتی باشید، اما اداره امور مالیاتی از اعطای معافیت به شما خودداری کند. در این صورت، شما میتوانید برای اعتراض به این موضوع به دادرسی مالیاتی مراجعه کنید.
بنابراین یکی از کاربردهای اصلی طی کردن مراحل دادرسی مالیاتی، حفظ حقوق مالی افراد و شرکتهاست. افراد میتوانند با استفاده از این فرآیند، اعتراض کنند و از حقوق خود دفاع کنند در مواجهه با تصمیمات مالیاتی مراجع مالیاتی یا دولت. این فرآیند میتواند به جلوگیری از تبعیضهای مالیاتی کمک کند. افرادی که احساس میکنند به طور ناعادلانه در مقابل دیگران مورد بررسی و مالیاتگذاری قرار گرفتهاند، میتوانند از طریق دادرسی مالیاتی و اعتراض به برگه تشخیص مالیاتی از تبعیض جلوگیری کنند.
اهمیت دادرسی مالیاتی
دادرسی مالیاتی از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا به مودیان مالیاتی این امکان را میدهد که در صورت بروز اختلاف با اداره امور مالیاتی، از حقوق خود دفاع کنند. دادرسی مالیاتی همچنین به تضمین شفافیت و عدالت در نظام مالیاتی کشور کمک میکند. برخی از مزایای دادرسی مالیاتی عبارتند از:
حل اختلافات بین مودیان و اداره امور مالیاتی: دادرسی مالیاتی به حل اختلافات بین مودیان و اداره امور مالیاتی در مورد مسائل مالیاتی کمک میکند.
اصلاح اشتباهات: دادرسی مالیاتی به اصلاح اشتباهات احتمالی در محاسبه مالیات و استرداد مالیات پرداخت شده کمک میکند.
رعایت قوانین و مقررات: دادرسی مالیاتی به رعایت قوانین و مقررات مالیاتی توسط مودیان و اداره امور مالیاتی کمک میکند.
تضمین شفافیت و عدالت: دادرسی مالیاتی به تضمین شفافیت و عدالت در نظام مالیاتی کشور کمک میکند.
در نهایت، دادرسی مالیاتی ابزاری مهم برای حفظ حقوق مودیان مالیاتی و تضمین عدالت در نظام مالیاتی کشور است.
مراحل رسیدگی مالیاتی در ایران
رسیدگی مالیاتی در ایران به مراحل و مسیری گفته میشود که پس از ثبت اظهارنامه و بررسی آن توسط اداره امور مالیاتی آغاز میشود. دادرسی مالیاتی نیز بخشی از این مراحل است که درصورت اعتراض به مالیات تعیینی اشخاص، صورت خواهد گرفت. مراحل و تشریفات دادرسی مالیاتی در مواد مختلفی از قانون مالیاتهای مستقیم، ذکر شده است که در ادامه به بعضی از آنها اشاره میکنیم. این مراحل عبارتند از:
ابلاغ برگ تشخیص مالیاتی:
اداره امور مالیاتی پس از بررسی اظهارنامه مالیاتی مودی، برگ تشخیص را صادر و به وی ابلاغ میکند. مودی میتواند ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ، به برگ تشخیص اعتراض کند.
اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی:
مودی باید اعتراض خود را به صورت الترونیک از طریق درگاه ملی ثبت و به اداره امور مالیاتی مربوطه ارائه دهد. در اعتراضنامه باید دلایل و مستندات اعتراض و حتی تعیین نماینده بند 3 به طور شفاف ذکر شود.
توافق با رئیس اداره امور مالیاتی مربوطه در مراحل دادرسی مالیاتی
اولین مرحله دادرسی مالیاتی، توافق با رئیس اداره امور مالیاتی مربوطه است. در این مرحله، مودی میتواند با ارائه دلایل و مستندات خود، به دنبال متقاعد کردن رئیس اداره امور مالیاتی برای اصلاح برگ تشخیص باشد. مزایای توافق با رئیس اداره امور مالیاتی عبارتند از:
- جلوگیری از طولانی شدن فرآیند دادرسی: در صورت توافق، نیازی به طی مراحل بعدی دادرسی مالیاتی نیست.
- کاهش هزینهها: هزینههای دادرسی مالیاتی میتواند برای مودیان سنگین باشد. توافق با رئیس اداره امور مالیاتی میتواند به کاهش این هزینهها کمک کند.
- حفظ روابط: توافق با رئیس اداره امور مالیاتی میتواند به حفظ روابط بین مودی و اداره امور مالیاتی کمک کند.
دقت داشته باشید که دلایل و مستندات خود را به طور کامل و دقیق جمعآوری کنید و در جلسهای با رئیس اداره امور مالیاتی، دلایل و مستندات خود را به طور شفاف و منطقی ارائه دهید. همچنین برای رسیدن به توافق، انعطافپذیری نشان دهید. در صورت عدم توافق با رئیس اداره امور مالیاتی، مودی میتواند مراحل بعدی دادرسی مالیاتی را دنبال کند.
رسیدگی در هیأت حل اختلاف مالیاتی (بدوی، تجدید نظر)
پرونده اعتراض مودی به هیأت حل اختلاف مالیاتی ارجاع میشود. ماده 170 قانون مالیاتهای مستقیم، مرجع رسیدگی به اعتراضات مودیان را هیات حل اختلاف مالیاتی تعیین میکند. این هیأت متشکل از سه نفر است: یک نفر قاضی دادگستری، یک نفر نماینده از طرف سازمان امور مالیاتی و یک نفر نماینده از طرف مؤدیان. این هیأت که به اعتراض مودی و دلایل و مستندات ارائه شده توسط وی رسیدگی میکند، مکلف است ظرف 3 ماه از تاریخ وصول پرونده، رأی خود را صادر کند.
اعتراض به رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی:
براساس ماده 247 قانون مالیاتهای مستقیم به مودیان حق تجدید نظر در آراء هیات حل اختلاف مالیاتی را میدهند، پس از صدور رای هیات حل اختلاف، مودی میتواند ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی، به آن اعتراض کند. پرونده جهت رسیدگی به هیأت حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر ارجاع خواهد شد. البته مطابق تبصره ۱ این ماده قانون، مؤدی مالیاتی مکلف است مقدار مالیات مورد قبول را پرداخت و نسبت بهمازاد بر آن اعتراض خود را در مدت مقرر تسلیم کند.
در ادامه مراحل بعدی دادرسی مالیاتی و اعتراض به رای هیات تجدیدنظر را بررسی خواهیم کرد. اما دراینجا، باید اضافه کرد که هزینه رسیدگی و طی مراحل دادرسی مالیاتی بر اساس تعرفههای مصوب تعیین میشود و در صورت اثبات اعتراض مودی، مالیات پرداخت شده به وی مسترد خواهد شد. همچنین بهتر است مودیان در تمام مراحل رسیدگی مالیاتی از وکیل یا مشاور مالیاتی استفاده کنند.
مراحل دادرسی مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی
در حالی که مراحل دادرسی مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی مشابه است، اما در برخی از جزئیات تفاوتهایی وجود دارد. برای مثال مطابق ماده ۱۱۶ قانون مالیاتهای مستقیم:
«مرجع رسیدگی به شکایات ناشی از اقدامات اجرایی راجع به مطالبات دولت از اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی که طبق مقررات اجرایی مالیاتها قابل مطالبه و وصول میباشد هیات حل اختلاف مالیاتی خواهد بود. به شکایات مزبور به فوریت و خارج از نوبت رسیدگی و رای صادر خواهد شد. رای صادره قطعی و لازمالاجرا است.»
مهمترین تفاوتها در مراحل و نحوه اعتراض به برگه تشخیص مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی موارد زیر است:
مرجع رسیدگی بدوی: برای اشخاص حقیقی، مرجع رسیدگی بدوی به اعتراضات مالیاتی، هیات حل اختلاف مالیاتی در اداره امور مالیاتی مربوطه است، اما برای اشخاص حقوقی، مرجع رسیدگی بدوی به اعتراضات مالیاتی، هیات حل اختلاف مالیاتی در استان است.
مرجع تجدید نظر: برای اشخاص حقیقی و حقوقی، مرجع تجدید نظر به آرای هیات حل اختلاف مالیاتی بدوی، هیات حل اختلاف مالیاتی استان است.
مرجع رسیدگی در صورت عدم اعتراض به رأی هیات حل اختلاف مالیاتی استان: برای اشخاص حقیقی، در صورت عدم اعتراض به رأی هیات حل اختلاف مالیاتی استان، رأی قطعی و لازمالاجرا میشود. درحالی که برای اشخاص حقوقی، در صورت عدم اعتراض به رأی هیات حل اختلاف مالیاتی استان، پرونده به شورای عالی مالیاتی ارسال میشود.
نحوه محاسبه جرایم مالیاتی: محاسبه جرایم مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی بر اساس ضرایب و مقررات یکسانی انجام میشود. با این حال، در برخی موارد، مانند عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی، جرایم برای اشخاص حقوقی سنگینتر است.
بخشودگی جرایم مالیاتی: شرایط بخشودگی جرایم مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی مشابه است. البته در برخی موارد، مانند بخشودگی جرایم مربوط به سالهای گذشته، ممکن است شرایط برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت باشد.
در نهایت، لازم به ذکر است که قوانین و مقررات مالیاتی دائما در حال تغییر هستند. بنابراین، برای کسب اطلاعات دقیق و بهروز در خصوص دادرسی مالیاتی، حتماً با یک متخصص مالیاتی مشورت کنید.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :
دادرسی مالیاتی پس از تمکین برگه تشخیص مالیاتی
در صورت تمکین مودی از برگ تشخیص مالیاتی، نیازی به طی مراحل دادرسی مالیاتی نیست. به عبارت دیگر، اگر مودی به برگ تشخیص اعتراضی نداشته باشد، مراحل دادرسی مالیاتی آغاز نخواهد شد. در این خصوص ماده 239 قانون مالیاتهای مستقیم میگوید:
« در صورتی که مودی ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ برگ تشخیص مالیات قبولی خود را نسبت به آن کتبا اعلام کند یا مالیات مورد مطالبه را به ماخذ برگ تشخیص پرداخت یا ترتیب پرداخت آن را بدهد یا اختلاف موجود بین خود و اداره امور مالیاتی را به شرح ماده (238) این قانون رفع نماید پرونده امر از لحاظ میزان درآمد مشمول مالیات مختومه تلقی میگردد و در مواردی که مودی ظرف سی روز کتبا اعتراض ننمایند و یا در مهلت مقرر در ماده مذکور به اداره امور مالیاتی مربوط مراجعه نکند درآمد تعیین شده در برگ تشخیص مالیات قطعی است.»
اما در برخی موارد، مودی ممکن است با وجود تمکین از برگ تشخیص، به دنبال احقاق حقوق خود باشد. در این موارد، مودی میتواند از طریق زیر اقدام کند:
درخواست بخشودگی جرایم:
در صورت تمکین مودی از برگ تشخیص و پرداخت مالیات متعلقه، جرایم قابل بخشودگی خواهد بود و مودی میتواند برای بخشودگی جرایم، درخواست خود را به اداره امور مالیاتی مربوطه ارائه دهد. اداره امور مالیاتی پس از بررسی درخواست مودی، در خصوص بخشودگی جرایم تصمیمگیری خواهد کرد.
مطالبه خسارت:
در صورتی که در اثر اشتباه اداره امور مالیاتی، به مودی ضرری وارد شده باشد، مودی میتواند برای مطالبه خسارت اقدام کند. مودی برای مطالبات خود، میتواند به دیوان عدالت اداری شکایت کند. دیوان عدالت اداری پس از بررسی شکایت مودی، در خصوص مطالبه خسارت تصمیمگیری خواهد کرد.
لازم به ذکر است که در صورت تمکین مودی از برگ تشخیص، حق اعتراض وی به برگ تشخیص ساقط خواهد شد. بنابراین بهتر است که مودیان قبل از هرگونه اقدامی، با یک متخصص مالیاتی مشورت کند.
ارجاع دادرسی مالیاتی به شورای عالی مالیاتی
شورای عالی مالیاتی عالیترین مرجع رسیدگی به اختلافات مالیاتی در ایران است که پس از هیات حل اختلاف مالیاتی میتواند به پروندههای دادرسی مالیاتی رسیدگی کند. مطابق ماده 251 قانون مالیاتهای مستقیم :
« مؤدی یا اداره امور مالیاتی میتوانند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی هیأت حل اختلاف مالیاتی، به استناد عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه یا نقص رسیدگی، با اعلام دلایل کافی به شورای عالی مالیاتی شکایت و نقض رأی و تجدید رسیدگی را درخواست کنند.»
بنابراین در صورت عدم رضایت مودی از رأی هیات حل اختلاف مالیاتی، میتواند ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ رأی، به شورای عالی مالیاتی شکایت کند. ماده 255 قانون مالیاتهای مستقیم وظایف و شرایط شورا را مشخص میکند. شورای عالی مالیاتی در دو سطح به پروندهها رسیدگی میکند:
- شعبه:
در این سطح، پرونده توسط سه نفر از اعضای شورای عالی مالیاتی (یک نفر قاضی دیوان عدالت اداری، یک نفر نماینده مجلس شورای اسلامی و یک نفر نماینده از سازمان امور مالیاتی کشور) بررسی میشود.
- هیأت عمومی:
در این سطح، پرونده توسط 9 نفر از اعضای شورای عالی مالیاتی بررسی میشود. اعضای این سطح از شورا شامل وزیر امور اقتصادی و دارایی (رئیس شورا)، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور (نایب رئیس شورا)، سه نفر نماینده از مجلس شورای اسلامی، سه نفر قاضی دیوان عدالت اداری و یک نفر نماینده از اتاق بازرگانی ایران میشود.
مراحل رسیدگی در شورای عالی مالیاتی:
- ارائه شکایت: مودی باید شکایت خود را به صورت کتبی به دبیرخانه شورای عالی مالیاتی ارائه دهد.
- بررسی شکایت: دبیرخانه شورای عالی مالیاتی شکایت مودی را بررسی و در صورت کامل بودن، آن را به شعبه مربوطه ارجاع میدهد.
- رسیدگی: شعبه مربوطه در شورای عالی مالیاتی به شکایت مودی رسیدگی میکند.
- صدور رأی: شورای عالی مالیاتی مکلف است ظرف 3 ماه از تاریخ وصول پرونده، رأی خود را صادر کند.
درنتیجه شورای عالی مالیاتی به شکایات مودیان نسبت به آرای هیات حل اختلاف مالیاتی رسیدگی کرده و براساس تفسیر قوانین مالیاتی به اصلاح آرای هیات حل اختلاف مالیاتی در صورت وجود نقص میپردازد. مرجع صالح برای تشخیص اینکه پروندهای واجد شرایط ارجاع به شورای عالی مالیاتی هست یا خیر، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور است.
ارجاع پرونده دادرسی مالیاتی به هیات سهنفری وزارت اقتصاد
هیات سهنفری وزارت اقتصاد، که به عنوان هیات داوری نیز شناخته میشود، مرجعی برای حل اختلافات مالیاتی بین مودیان و سازمان امور مالیاتی است. این هیات در سال 1394 با هدف کاهش مراجعات به دیوان عدالت اداری و حل و فصل سریعتر اختلافات مالیاتی تشکیل شد. مطابق ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم:
« در مورد مالیاتهای قطعی موضوع این قانون و مالیاتهای غیرمستقیم که در مرجع دیگری قابل طرح نباشد و به ادعای غیرعادلانه بودن مالیات مستندا به مدارک و دلایل کافی از طرف مودی شکایت و تقاضای تجدید رسیدگی شود وزیر امور اقتصادی و دارایی میتواند پرونده امر را به هیاتی مرکب از سه نفر به انتخاب خود جهت رسیدگی ارجاع نماید. »
هیات سهنفری وزارت اقتصاد به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و با حکم رئیس جمهور تشکیل میشود. اعضای این هیات شامل یک نفر نماینده از طرف وزیر امور اقتصادی و دارایی، یک نفر نماینده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور و یک نفر قاضی با حکم رئیس قوه قضائیه هستند.
هیات سهنفری وزارت اقتصاد به اعتراضات مودیان نسبت به آرای صادره از هیاتهای حل اختلاف مالیاتی در مرحله بدوی و تجدید نظر رسیدگی کرده و اختلافات ناشی از تفسیر و اجرای قانون مالیاتهای مستقیم را بررسی میکند و دنهایت رأی قطعی در خصوص اختلافات صادر میشود.
مراحل رسیدگی در هیات سهنفری وزارت اقتصاد:
- ارائه درخواست: مودی باید درخواست خود را به صورت کتبی (الکترونیکی) به دبیرخانه هیات سهنفری وزارت اقتصاد ارائه دهد.
- بررسی درخواست: دبیرخانه هیات سهنفری وزارت اقتصاد درخواست مودی را بررسی و در صورت کامل بودن، آن را به شعبه مربوطه ارجاع میدهد.
- رسیدگی: شعبه مربوطه در هیات سهنفری وزارت اقتصاد به اعتراض مودی رسیدگی میکند.
- صدور رأی: هیات سهنفری وزارت اقتصاد مکلف است ظرف 3 ماه از تاریخ وصول پرونده، رأی خود را صادر کند.
موارد قابل اعتراض به هیات سهنفری وزارت اقتصاد شامل اختلاف آرای هیاتهای حل اختلاف مالیاتی در مرحله بدوی و تجدید نظر و عدم تطابق آرای هیاتهای حل اختلاف مالیاتی با قانون مالیاتهای مستقیم میشود.
رسیدگی به دادرسی مالیاتی در دیوان عدالت اداری
دیوان عدالت اداری از مراجع قضایی کشور است که به شکایات و دعاوی بین مردم و ادارات و سازمانهای دولتی رسیدگی میکند. مودیان میتوانند درصورت اعتراض به رای نهایی شورای سه نفره، نسبت به ادامه دادرسی مالیاتی خود در دیوان عدالت اداری اقدام کنند. براساس اصل 173 قانون اساسی کشور و بند 2 ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری:
«یکی از وظایف و صلاحیت دیوان عدالت اداری رسیدگی به شکایت از تصمیمات و اقدامات سازمان امور مالیاتی و آرا و تصمیمات قطعی هیات های حل اختلاف مالیاتی بدوی و تجدیدنظر ، هیات موضوع ماده ۲۱۶ قانون مالیات های مستقیم ، هیات موضوع ماده ۲۵۷ قانون مالیات های مستقیم ، هیات موضوع ماده ۲۵۱ مکرر قانون مالیات های مستقیم ، شورای عالی مالیاتی و… می باشد.»
بنابراین قانون به مودیان حق شکایت به دیوان عدالت اداری از آراء مراجع قبلی رسیدگی به دادرسیهای مالیاتی را میدهد و این دیوان را مرجع رسیدگی به شکایات مودیان به رای شوراهای اختلاف مالیاتی میداند. مهلت اعتراض به دیوان برای مودیان ۳ ماه خواهد بود. در نتیجه، در این مرحله شعب دیوان عدالت اداری به اعتراض مودی رسیدگی میکنند. دیوان عدالت اداری مکلف است ظرف 3 ماه از تاریخ وصول دادخواست، رأی خود را صادر کند. در نهایت رأی دیوان درخصوص پروندههای مالیاتی ارجاعی قطعی و لازمالاجرا است.
نکته:
مرجع حل اختلاف مالیاتی دیگری که مودیان میتوانند جهت رفع اختلافات خود به آن مراجعه کنند، هیئت موضوع ماده 216 قانون مالیاتهای مستقیم است. این هیات صلاحیت رسیدگی به شکایات مربوط به اقدامات اجرایی مالیاتی (دریافت مالیات از مودی پس از قطعی شدن مالیات) را دارد و اساساً صلاحیت تشخیص مالیات یا رسیدگی به اعتراض مودی نسبت به میزان مالیات تشخیصی را ندارد.
سخن پایانی: سرعت دادن به دادرسی مالیاتی
برای به نتیجه رسیدن در روند مراحل دادرسی مالیاتی در کمترین زمان، بهتر است قبل از شروع فرآیند رسیدگی مالیاتی، از تمام مدارک و مستندات مربوط به درآمدها و هزینههای خود لیست تهیه کرده سپس آنها را به طور کامل و دقیق جمعآوری و از صحت آنها اطمینان حاصل کنید. همچنین بهتر است با یک متخصص مالیاتی مشورت کنید. یک متخصص مالیاتی میتواند به شما در درک قوانین و مقررات مالیاتی، انجام مراحل رسیدگی مالیاتی و در تهیه و تنظیم لایحه دفاعیه و همچنین در ارائه آن به مراجع ذیصلاح کمک کند.
ضمن اینکه لازم است به طور فعال در فرآیند رسیدگی مالیاتی مشارکت کنید. به این معنی که در جلسات رسیدگی مالیاتی حاضر شوید و به طور فعال در بحثها و گفتگوها شرکت کنید. سعی کنید به سوالات و ابهامات مراجع ذیصلاح به طور کامل و دقیق پاسخ دهید. اکیدا از ارائه اطلاعات نادرست و گمراهکننده خودداری کنید. ارائه اطلاعات نادرست و گمراهکننده میتواند فرآیند رسیدگی مالیاتی را طولانیتر کند و منجر به جریمه و مجازات شود. همچنین میتوانید در صورت نیاز، از مراجع قانونی کمک بگیرید. اما توجه داشته باشید که رعایت تشریفات قانونی در تمامی مراحل رسیدگی مالیاتی بسیار مهم است.