پرداخت مالیات یکی از مهم ترین وظایف صاحبان مشاغل است. با توجه به این موضوع که امروزه بسیاری از کسب و کارها به صورت مجازی فعالیت دارند، این سوال ایجاد می شود که آیا آن ها نیز موظف به پرداخت مالیات هستند. در جواب باید گفت که این مشاغل نیز باید مطابق با کسب و کارهای فیزیکی مالیات پرداخت نمایند.
نحوه محاسبه مالیات کسب و کارهای اینترنتی نیز مشابه مشاغل فیزیکی است. بنابراین صاحبان این مشاغل نیز باید اظهارنامه مالیاتی ثبت نمایند و در زمان مقرر اقدام به پرداخت مالیات کنند. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با هر آنچه نیاز است در رابطه با مالیات مشاغل اینترنتی بدانید، به طور کامل آشنا کنیم.
تعریف مالیات کسب و کارهای اینترنتی
برای محاسبه و شناخت نحوه پرداخت مالیات در ابتدا باید بدانید که مالیات کسب و کارهای اینترنتی چیست و به کدام مشاغل تعلق می گیرد. به طور کلی تمام مشاغلی که با استفاده از حق شهروندی مشغول به کسب درآمد هستند موظف به پرداخت مالیات می باشند.
امروزه به راحتی می توان با استفاده از بستر اینترنت و راه اندازی سایت با کمترین هزینه نسبت به مشاغل فیزیکی درآمد کسب کرد. بر اساس تشخیص سازمان امور مالیاتی تمامی کسب و کارهایی که به صورت اینترنتی فعالیت می نمایند نیز باید مالیات پرداخت کنند.
مالیات کسب و کارهای اینترنتی نیز جزو مالیات های مستقیم بوده و افراد باید در زمان تعیین شده اظهارنامه مالیاتی برای ثبت و پرداخت مالیات به سامانه سازمان امور مالیاتی مراجعه نمایند. مالیات های مستقیم باید بدون واسطه و مستقیما از طرف صاحب کسب و کار به اداره مالیاتی پرداخت شود.
درصد تعیین شده برای مالیات این نوع مشاغل نیز کاملا به نوع فعالیت کسب و کارهای اینترنتی و همچنین دسته بندی شغلی آن ها بستگی دارد. با این وجود مانند مشاغل فیزیکی میزان مالیات کسب و کارهای اینترنتی نیز بر حسب نوع فعالیت و ضریب اینتاکد مالیاتی محاسبه می گردد.
تمامی مشاغل اینترنتی نیز برای پرداخت مالیات خود به یک پرونده مالیاتی نیاز دارند. صاحبان مشاغل مکلف به ثبت نام، می بایست برای هر واحد شغلی یا برای هر محل، جداگانه در نظام مالیاتی ثبت نام نمایندو کد رهگیری ثبت نام دریافت نمایند.
چگونگی محاسبه مالیات کسب و کارهای مجازی
همانطور که پیش تر به آن اشاره شد محاسبه مالیات کسب و کارهای اینترنتی نیز مانند مشاغل عادی انجام می شود. مشاغل بر اساس نوع وحجم فعالیت دسته بندی می شوند و مالیات در نظر گرفته شده برای هر کدام از این گروه ها متفاوت است. به طور کلی مشاغل بر حسب حجم فعالیت به انواع زیر دسته بندی می گردد:
- مشاغل گروه 1
بر اساس جزو ۹ بند الف ماده ۲ آییننامه اجرایی ماده ۹۵ قانون مالیات مستقیم، افرادی که درآمد آنها اعم از فروش کالا یا کالا و خدمات بر اساس اظهارنامه مالیاتی عملکرد در دو سال گذشته از مبلغ ۱۵۰ میلیارد ریال معادل ۱۵ میلیارد تومان بیشتر باشد در این زیرگروه قرار میگیرند.
افرادی که آخرین درآمد قطعی شده آنها، حاصل از فروش کالا یا فروش کالا و خدمات در کسب و کار آنها بر اساس اظهارنامه مالیاتی(tax report) بیش از ۱۵۰ میلیارد ریال باشد، در این گروه قرار میگیرند. این مبلغ بر اساس برگ قطعی مالیاتی که توسط مودی یا نماینده وی تا پایان دیماه سال گذشته ابلاغ شده است، تعیین میشود.کسب و کارهای اینترنتی که در این گروه قرار می گیرند مکلف به انجام کلیه وظایف مالیاتی به مثابه اشخاص حقوقی می باشند.
- مشاغل گروه 2
- گروهی که درآمد آنها شامل فروش کالا یا فروش کالا و خدمات بر اساس اظهارنامه مالیاتی طی دو سال گذشته بیش از ۵۰ میلیارد ریال و کمتر از ۱۵۰ میلیارد ریال است.
- اشخاص حقیقی و حقوقی که درآمد قطعی شده آنها بر اساس برگ قطعی عوارض تا پایان دیماه سال گذشته بین ۵۰ میلیارد ریال تا ۱۵۰ میلیارد ریال است.
کسب و کارهای اینترنتی که در این گروه قرار می گیرند مکلف به نگهداری دفاتر درآمد و هزینه و مستندات مربوط و ارسال اظهارنامه عملکرد مشاغل در پایان سال مالی می باشند.
- مشاغل گروه 3
در گروه بندی مشاغل برای تعیین مالیات، گروه سوم شامل کسب و کارهای کوچک است. اشخاص حقیقی که در دو گروه اول جای نمیگیرند و جمع فروش و خدمات آنها در طی سال از ۵۰ میلیارد ریال کمتر است، در گروه سوم قرار میگیرند.
تمامی این گروهها، اظهارنامه مختص خود را دارند. البته مودیان گروههای پایینتر این امکان را دارند که اظهارنامه گروههای بالاتر از خود را به اداره مربوطه تحویل دهند؛ اما این کار برای گروههای بالاتر امکانپذیر نیست.
تبصره ۱ – مؤدیان مالیاتی که در هر گروه قرار میگیرند تا سه سال بعد، از نظر انجام تکالیف قانونی در طبقات پایین تر قرار نخواهند گرفت.
تبصره ۲- در دو سال اول شروع فعالیت صاحبان مشاغل به استثناء مؤدیانی که بر اساس نوع فعالیت در گروه اول قرار می گیرند، انتخاب گروه و انجام تکالیف قانونی مربوط به انتخاب مؤدی خواهد بود.
تبصره ۳-صاحبان مشاغلی که در گروه های دوم یا سوم قرار میگیرند میتوانند در هر سال مالیاتی نسبت به انجام تکالیف گروه بالاتر اقدام نمایند. در این صورت مکلف به رعایت مقررات مربوط خواهند بود
کسب و کارهای اینترنتی که در این گروه قرار می گیرند مکلف به نگهداری اسناد درآمدی و فروش کالا یا ارائه خدمات و سایر درآمدها ،نگهداری اسناد خرید کالا،خدمات و دارایی و سایر اسناد هزینه ،تهیه و ارسال فرم تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم در پایان سال مالی می باشند.
به طور کلی اگر بخواهیم نحوه محاسبه مالیات کسب و کارهای اینترنتی را به طور شفاف توضیح دهیم باید بگوییم که:
- با توجه به ماده 131 در قانون مالیات تمامی اشخاص حقیقی از جمله کسب و کارهای اینترنتی به ازای درآمد خالص از صفر تا مبلغ 2/000/000/000 ریال باید 15% آن را و از درآمد 2/000/000/000 تا 4/000/000/000 ریال باید 20% آن را به عنوان مالیات پرداخت نمایند و از مبلغ 4/000/000/000 به بالا نیز باید 25% مالیات بپردازند.
- از طرفی بر اساس ماده 105 در قانون مالیات های مستقیم میزان مالیات تمامی افراد حقوقی که کسب و کارهای اینترنتی دارند باید 25% از درآمد خود را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
مراحل ثبت نام ،ارسال اظهارنامه و پرداخت مالیات کسب و کارهای اینترنتی
یکی از مهم ترین نکاتی که در رابطه با پرداخت مالیات کسب و کارهای اینترنتی نیاز است بدانید، مراحل ثبت نام مالیاتی و نحوه پرداخت مالیات می باشد. برای پرداخت مالیات های مشاغل اینترنتی از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیک مالیاتی به آدرس tax.gov.ir باید مراحل زیر را طی نمود.
- در ابتدا باید در سامانه gov.ir (سامانه امور مالیاتی) ثبت نام کنید و نام کاربری و پسورد ورود به سامانه را از طریق پیامک دریافت نمائید.
- سپس بر روی گزینه ایجاد پرونده مالیاتی کلیک نموده و وارد قسمت ثبت نام پرونده مالیاتی شوید.
- در این قسمت باید اطلاعات هویتی ،اطلاعات محل کسب ،نوع فعالیت (اینتاکد فعالیت )،شماره حسابهای بانکی ، دستگاه های پوز،وضعیت مشمولیت ارزش افزوده و…. را وارد نمائید تا پرونده شما به حالت فعال درآید.
- بعد فعالسازی می بایستی درگاههای پرداخت الکترونیک ،دستگاههای پز قابل استفاده برای کسب و کارهای اینترنتی به پرونده مالیاتی متصل گردند در غیر اینصورت مشمول جرائم عدم استفاده از صندوق فروش معادل 2%مبلغ فروش کل سال خواهید شد .
- در پایان سال مالی با توجه به اینکه در کدام دسته بندی مشاغل قرار دارید نسبت به ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی یا مشاغل و یا فرم تبصره ماده 100 اقدام نمائید
- پس از نهایی کردن اظهارنامه مالیاتی و دریافت کد رهگیری امکان دریافت قبوض مالیاتی و پرداخت آن مهیا خواهد شد.
معافیت از پرداخت مالیات کسب و کارهای اینترنتی
همان طور که برخی کسب و کارهای عادی می توانند معاف از پرداخت مالیات شوند، بعضی از مشاغل اینترنتی نیز از پرداخت مالیات معافیت دارند. به طور کلی مشاغل مجازی زیر از مالیات معاف هستند.
- درآمد سالانه مشمول مالیات کلیه مؤدیان اعم از مشاغل و کسب و کارهای اینترنتی که اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر تسلیم کرده ا ند تا میزان معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون از پرداخت مالیات معاف و مازاد آن به نرخهای مذکور در ماده (۱۳۱) این قانون مشمول مالیات خواهد بود.
- بر اساس بند «د» تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور آمده است: در راستای حمایت از توسعه اقتصاد رقومی (دیجیتال) در کشور و تشویق کسب و کارهای اینترنتی به استفاده از سکو (پلتفرم)های داخلی، تا پایان سال ۱۴۰۲ درآمد کسب و کارهای اشخاص حقیقی در سکو (پلتفرم)های داخلی مورد تأیید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که تا پایان سال ۱۴۰۱ فاقد پرونده مالیاتی بودهاند، مشمول نرخ صفر مالیاتی میشود.همچنین عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی توسط اشخاص یادشده بابت کسب و کارهای اینترنتی تا پایان سال ۱۴۰۰ موجب محرومیت از معافیتهای مالیاتی نخواهد بود. آییننامه اجرایی این بند ظرف دو ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای ارتباطات و فناوری اطلاعات و امور اقتصادی و دارایی به تصویب هیأت وزیران میرسد.
- بر اساس ماده 5 قانون حمایت از شرکت ها و مؤسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات مورخ 30/08/1389 شرکت ها و مؤسسات دانش بنیان شرکت یا مؤسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل می شود از پرداخت مالیات، عوارض،حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی به مدت پانزده سال معاف است
جرایم عدم پرداخت مالیات کسب و کارهای اینترنتی
زمانی که صاحبان مشاغل در مهلت تعیین شده اقدام به پرداخت مالیات خود نکنند مشمول پرداخت جریمه عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر طبق موضوع ماده ۱۹۰ قانون مالیاتهای مستقیم خواهند شد. جریمه به ازای عدم تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی مشمول 30% جریمه غیر قابل بخشودگی وهمینطور پرداخت مالیات پس از آن موعد موجب تعلق جریمهای معادل دو و نیم درصد (5/2%) مالیات به ازای هر ماه خواهد بود. جرایم در نظر گرفته شده توسط امور مالیاتی کشور شامل کسب و کارهای اینترنتی نیز می شود.
تکالیف کسب و کارهای اینترنتی
تشکیل پرونده و همچنین ارسال اظهارنامه مالیات کسب و کارهای اینترنتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین تمامی افراد حقیقی و حقوقی که دارای شغل مجازی هستند، باید برای تشکیل پرونده طی 4 ماه از تاریخ شروع فعالیت اقدام نمایند علاوه بر آن تکالیف ذیل بر عهده کسب و کارهای اینترنتی نیز می باشند:
- صدور صورتحساب
بر اساس قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و همچنین ماده 169 قانون مالیاتهای مستقیم کلیه اشخاص حقیقی(اعم ازکسب و کارهای اینترنتی) و حقوقی مکلف به صدور صورتحسابهای نوع اول ،دوم، سوم با توجه گروه مالیاتی که در آن قرار می گیرند هستند.
- صدور صورتحساب الکترونیکی
طبق لایحه تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان کلیه اشخاص حقوقی از مورخ 01/07/1402 و اشخاص حقیقی از مورخ 01/10/1402مکلف به صدور صورتحسابهای الکترونیک خواهند شد.
- ارسال اظهارنامه ارزش افزوده
کلیه مشمولین 10 مرحله فراخوان ارزش افزوده اعم از اشخاص حقیقی(کسب و کارهای اینترنتی) و حقوقی مکلف به تهیه اظهارنامه ارزش افزوده و پرداخت مالیات آن ظرف 15 روز بعد از پایان هر فصل می باشند.جهت اطمینان از عدم شمول مالیات ارزش افزوده حتما این 10 مرحله فراخوان مشمولین ارزش افزوده را مطالعه کنید تا مشمول جرائم سنگین ارزش افزوده نگردید.
- ارسال اظهارنامه عملکرد
ثبت اظهارنامه در پرداخت مالیات کسب و کارهای اینترنتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این مرحله تمامی صاحبان مشاغل اینترنتی باید در زمان تعیین شده اظهارنامه مالیاتی را به اداره مالیات تسلیم کنند. معمولا این زمان برای اشخاص حقیقی تا آخر خرداد ماه سال آینده و برای اشخاص حقوقی تا 4 ماه پس از اتمام سال مالی می باشد. برای ارسال اظهارنامه نیز باید وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک مالیاتی (tax.gov.ir) شد و پرونده مالیاتی را انتخاب و سپس بر روی گزینه ارسال اظهارنامه (حقیقی یا حقوقی )کلیک کرد. در ادامه اظهارنامه جدید تنظیم کرده و آن را ارسال نمود.
- مستندات قابل ارائه به ممیزان مالیاتی
در ادامه صاحبان مشاغل اینترنتی در صورتی که جزء مشاغل گروه اول و یا اشخاص حقوقی باشند باید دفاترقانونی و همچنین کلیه مستندات مرتبط با درآمد، هزینه، فروش و … و در صورتی که جز مشاغل گروه دوم باشند باید دفاتر درآمد و هزینه فعالیت خود را بهمراه مستندات آن را در زمان رسیدگی به ماموران مالیاتی ارائه نمایند.این مدارک به طور دقیق توسط ماموران مورد بررسی قرار می گیرد.در صورتی که جزء مشاغل گروه سوم هستید پیشنهاد می گردد جهت جلوگیری
- مشمولیت ارزش افزوده
تمامی مودیان موظفند وضعیت شمول ارزش افزوده خود را طی 10مرحله فرخوان صورت گرفته توسط سازمان امور مالیاتی بررسی کنند و کسب و کارهای اینترنتی که مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند وظیفه دارند که:
- در واحد مالیاتی مرتبط اقدام به تشکیل پرونده ارزش افزوده نمایند.
- برای صدور صورتحساب (طبق ماده 169 قانون مالیاتهای مستقیم و قانون سامانه مودیان )و دریافت ارزش افزوده اقدام نمایند.
- در بازه زمانی 15 روز بعد از پایان هر فصل اظهارنامه مربوط به مالیات بر ارزش افزوده را تکمیل و ارسال نمایند و مبلغ مالیات را نیز پرداخت کنند.
- تمامی دفاتر و اسناد مرتبط را تا حداقل 10 سال حفاظت نمایند.
سوالات متداول
علاوه بر موارد فوق سوالات متداول دیگری در رابطه با مالیات وجود دارند که نیاز است صاحبان مشاغل اینترنتی پاسخ آن ها را بدانند. این سوالات به شرح زیر می باشند.
- نحوه پرداخت مالیات مشاغل مجازی به چه صورت است؟
کسب و کارهای اینترنتی نیز برای پرداخت مالیات باید مانند سایر مشاغل در محدوده زمانی مشخص شده اقدام نمایند. در صورتی که در طول بازه زمانی تعیین شده مالیات خود را پرداخت نکنند موظف به پرداخت جریمه خواهند شد.
- تشکیل پرونده مالیات کسب و کارهای اینترنتی چقدر مهلت دارد؟
مهلت تعیین شده برای تشکیل پرونده مالیاتی معمولا 4 ماه پس از آغاز فعالیت کاری است. صاحبان کسب و کارهای اینترنتی در این مهلت باید شروع فعالیت خود را به طور کتبی گزارش نمایند و برای تشکیل پرونده اقدام کنند.
- مالیات آنلاین شاپ ها چقدر است؟
میزان مالیات کسب و کارهای اینترنتی با توجه به نوع کسب و کار و میزان درآمد آن ها مشخص می شود. با این وجود مالیات قابل پرداخت برای این مشاغل نیز به صورت عادی و مطابق با قوانین تعیین شده در سازمان امور مالیاتی تعیین می گردد.
- سامانه اصلی و قانونی امور مالیاتی مشاغل اینترنتی کدام است؟
برای ثبت و اطلاع از امور مالیاتی انواع مشاغل اینترنتی صاحبان کسب و کار باید به سامانه tax.gov.ir مراجعه نمایند.
- مراحل پرداخت مالیات با استفاده از سامانه قبض مالیاتی به چه صورت است؟
برای پرداخت مالیات در ابتدا باید وارد سامانه payments.tax.gov.ir شوید. سپس شناسه قبض مالیاتی خود (30 رقمی) را در صفحه ای که پیش روی شما باز می گردد وارد کنید. گزینه بررسی شناسه قبض را بزنید و پس از چند ثانیه اطلاعات مرتبط با قبض مالیاتی خود را مشاهده نمایید. پس از ارزیابی صحت اطلاعات می توانید گزینه تایید را بزنید و از طریق درگاه پرداخت مالیات خود را بپردازید.