جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان
جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان بهطور معمول شامل پرداخت مبالغ خاصی میشود که ازسوی سازمان مالیاتی کشور برای اشخاص حقیقی و حقوقی تعیین خواهد شد.
مدتزمان زیادی از ارائه قانون ثبت و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی نمیگذرد، ازاینرو امکان دارد برخی از مشاغل هنوز اطلاع چندانی درباره آن نداشته باشند. این مسئله باعث میشود تا اشخاص بهدلیل کوتاهی در انجام تعهدات خود دچار زیانهای مالی شوند.
منظور از صورتحساب الکترونیکی چیست؟
در گذشته فاکتورهای فروش بهعنوان یک سند مالی مهم بین خریداران و فروشندگان ردوبدل میشد که تنها اطلاعات اولیه درباره قیمت، تاریخ و مشخصات طرفین معامله را در بر میگرفت.
این درحالی است که با اجراییشدن قوانین جدید، هر فردی با دریافت شماره منحصربهفرد مالیاتی خود میتواند از صورتحسابهای الکترونیکی استفاده کند که تمامی اطلاعات مالی را ارائه میدهد.
اغلب واحدهای اقتصادی که دارای کالا و خدمات با نرخ ارزش افزوده یکسان و ده درصد در سال 1403 هستند از درگاههای پرداخت و پایانههای فروشگاهی برای عرضه کالا و خدمات استفاده میکنند که باید گفت رسید ارائهشده با کمک این سامانهها بهعنوان صورتحساب الکترونیکی شناخته میشود.
صورتحسابهای الکترونیکی انواع مختلفی دارند که براساس مشخصات ارائهشده دستهبندی میشوند. سهولت در پردازش اطلاعات، دسترسی آسان، بالابردن دقت و حفظ امنیت از مهمترین مزایای استفاده از صورتحساب الکترونیکی است.
با این حساب دسترسی به اطلاعاتی درخصوص کاربرد، نحوه ارسال و جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی از سری مسائل مهمی بهشمار میرود که مودیان باید نسبت به آنها آگاه شوند تا وظایف خود را بهدرستی انجام دهند.
صورتحساب الکترونیکی چه کاربردی دارد؟
از سال 1402 تمامی اشخاص حقوقی و بخشی از اشخاص حقیقی موظف شدهاند که بعداز ثبتنام در سامانه مودیان، صورتحسابهای الکترونیکی را با توجه به میزان فروش و مخارج کسبوکار خود در این سیستم ثبت کنند.
واحدهای اقتصادی که به طور معمول با مصرفکنندگان ارتباط دارند و منبع درآمد آنها از این راه است، باید مالیات سالانه خود را با توجه به میزان فروششان بپردازند و زمانی میتوان این مبلغ را تعیین کرد که اطلاعات صحیح در دسترس باشد.
بر همین اساس میتوان گفت که کاربرد اصلی صورتحسابهای الکترونیکی که در بازههای زمانی مشخصی در سامانه مودیان به ثبت میرسند، ارائه گزارشهای مالی دقیق به سازمان مربوط است تا مبلغ مالیات هر کسبوکاری تعیین شود.
بدون شک جمعآوری تعداد زیادی فاکتور فروش و تهیه گزارشهای مالی برای ارائه به سازمان مالیات، نیاز به صرف زمان و دقت زیادی دارد اما استفاده از صورتحسابهای الکترونیکی که سوابق آنها در حافظه مالیاتی اشخاص ذخیره میشود به بسیاری از فعالیتهای شما سرعت میبخشد.
درضمن بهدلیل اینکه مشمولان موظف هستند تا بعداز گذشت 21 روز از زمان صدور صورتحسابها، فرایند ثبت و ارسال آنها را در سامانه مودیان انجام دهند، هر کسبوکاری درصورت بیتوجهی به این مسئله باید جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی را بپذیرد.
جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی کدام است؟
زمانی که شما قیمتگذاری کالا و خدمات را انجام میدهید و آن را به خریداران عرضه میکنید، وظیفه دارید تا یک صورتحساب الکترونیکی صادر کنید که درصورت لزوم یک نسخه از آن به خریدار داده میشود.
حال اگر شما در تاریخ مشخصشده صورتحسابها را به سازمان مالیات ارسال نکنید و در اجرای قوانین دقت کافی به خرج ندهید، مشمول پرداخت جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی میشوید که شامل پرداخت 10درصد از میزان فروش گزارشنشده یا 2 میلیون تومان هر کدام بیشتر باشد خواهید شد .
اینکه شما باید چه مبلغی را بپردازید، به این بستگی دارد که آیا 10درصد از میزان فروشتان به حدنصاب 2 میلیون تومان میرسد یا خیر، چراکه براساس قوانین سازمان مالیاتی کشور هرکدام که بیشتر باشد باید بهعنوان جریمه پرداخت شود.
این را هم در نظر داشته باشید که امکان دارد صورتحسابها را در سامانه بارگذاری کنید اما همچنان برایتان جریمه نقدی در نظر گرفته شود که این مسئله بهدلیل بروز مشکل در ارائه اطلاعات است.
چنانچه بهدلیل بروز مشکل، نتوانید در موعد مقرر صورتحسابها را ارسال کنید تنها یک روز مهلت دارید تا این مورد را گزارش دهید، در غیر اینصورت باز هم جریمه خواهید شد که برابر 10درصد از مبلغ صورتحساب یا یک میلیون تومان است.
شناخت روشهای ارسال صورتحساب الکترونیکی
زمانی که صورتحساب الکترونیکی که حاوی دادههای دقیقی از کسبوکار شما است و سوابق تراکنش را ثبت میکند، به سازمان امور مالیاتی تحویل داده میشود؛ میزان مالیات سالانه نیز بهطور صحیح محاسبه خواهد شد.
با توجه به اینکه صدور و ارسال بهموقع گزارشهای مالی به شما این امکان را میدهد تا از بروز جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی جلوگیری کنید، بهتر است روشهای مختلف این کار را یاد بگیرید که شامل موارد زیر میشود.
ارسال مستقیم صورتحساب به سامانه مودیان
برای راحتی بیشتر اشخاص مشمول بهمنظور ثبت صورتحسابهای الکترونیکی، روش مستقیم در اختیار آنها قرار میگیرد که با واردشدن به نرمافزارهای حسابداری امکانپذیر است.
ازسویدیگر برای اتصال به سامانه مودیان در نرمافزار مورد نظر، نیاز به گواهی امضای الکترونیکی، کلید عمومی و خصوصی دارید تا بعداز آن اطلاعات خواستهشده را ارائه دهید.
زمانی میتوانید در روش مستقیم، از این بابت اطمینان حاصل کنید که مشمول پرداخت جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی نمیشوید که هنگام بارگذاری گزارشها پیامی مبنیبر ارسال موفق صورتحساب برایتان ظاهر شود.
ارسال صورتحساب الکترونیکی با کمک شرکتهای معتمد
شرکتهای معتمد در واقع اشخاص حقوقی هستند که توسط سازمان امور مالیاتی تایید شدهاند و وظیفه دارند تا خدمات مختلفی را برای مودیان ارائه دهند که یکی از مهمترین موارد صدور و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی است.
این شرکتها بهطور کلی خدمات دیگری شامل ثبت معاملات، مشاوره تخصصی و دریافت استعلام از سامانه مودیان را نیز برای اشخاص مشمول انجام میدهند که براساس مسئولیتهای خود به گروههای مختلفی تقسیم میشوند.
ارسال صورتحساب الکترونیکی با استفاده از دیگر سامانههای دولتی
روش دیگری که در دسترس شما قرار میگیرد تا در زمان مناسب به تعهدات خود در قبال سازمان مالیاتی عمل کنید و مانع از بروز جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی شوید، مراجعه به سامانههای دولتی است.
سامانه ثامن یکی از بسترهایی است که مورد تایید سازمان امور مالیاتی کشور قرار میگیرد و افراد مشمول، درصورت تمایل میتوانند این گزینه را برای ارسال صورتحسابهای خود انتخاب کنند.
تخلفات و جرایم موضوع ماده (۲۲) قانون
تخلف | جریمه | |
الف | – عدم صدور صورتحساب الکترونیکی | ٪۱۰ مبلغ فروش گزارش نشده یا ۱ میلیون تومان، هر یک بیشتر باشد. مجموع مبلغ فروش بدون صدور صورتحساب یا ۲ میلیون تومان، هر یک بیشتر باشد. |
ب | – عدم عضویت در سامانه مؤدیان – عدم استفاده از پایانه فروشگاهی – عدم استفاده از حافظه مالیاتی – واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران – استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به دیگران | ١٠٪ مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طرق یا ۲ میلیون تومان، هر یک بیشتر باشد.محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع ق.م.م همان سال. (در صورت اعمال جریمههای این بند، جریمههای بندهای (الف) و (ت) اعمال نمی شود. |
پ | – عدم اعلام شماره حساب های بانکی | ٪۱۰ مجموع مبلغ فروش از طریق آن حساب یا ۲ میلیون تومان، هر یک بیشتر باشد. محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی نرخ صفر و مشوقهای موضوع ق.م.م همان سال. |
ت | – عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار – حذف یا مخدوش کردن صورتحساب | ٪۲ مبلغ صورتحساب یا ۲ میلیون تومان، هر یک بیشتر باشد. |
ث | – عدم اعلام بروز حادثه یا نقص فنی (۱۲) – عدم اعلام تعطیلی یا انحلال واحد (۱۳) – عدم اعلام تغییر شغل / مالکیت واحد (۱۴) | ٪۱ مبلغ فروش گزارش نشده یا ۱ میلیون تومان، هر یک بیشتر باشد. |
چنانچه عدم عضویت به دلیل عدم ثبت نام کامل مؤدی در نظام مالیاتی کشور باشد.
جمعبندی
جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی که برای مودیان مالیاتی در نظر گرفته میشود شامل پرداخت مبلغ 2 میلیون تومان یا 10درصد از میزان فروش گزارشنشده است.
سازمان مالیات برای ثبت اطلاعات هر کسبوکاری نیاز به گزارشهای مالی دارد که درحالحاضر بهصورت صورتحسابهای الکترونیکی صادر میشود و شما برای ارسال آنها امکان استفاده از روشهای مستقیم و غیرمستقیم را دارید.