اطلاعیه شماره ۵ – انواع صورتحساب الکترونیکی

اطلاعیه شماره ۵ – انواع صورتحساب الکترونیکی

اطلاعیه شماره ۵

نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده
( ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده : ارائه اسناد دفاتر و مدارک ثبت قراردادهای پیمانکاری و معاملات و اطلاعات نیروهای مسلح و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سایر دستگاه های ،انتظامی اطلاعاتی و امنیتی در سامانه مودیان موضوع تبصره (۳) ماده (۴) ، تبصره (۱) ماده (۵) و مواد (۱۳) و (۱۵) این قانون و همچنین سایر اقلام محرمانه در سامانه مذکور با رعایت ملاحظات امنیتی مطابق دستورالعملی است که توسط وزارتخانه های امور اقتصادی و دارایی (سازمان)، اطلاعات و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و ستاد کل نیروهای مسلح تهیه میشود و حداکثر شش ماه پس از لازم الاجراء شدن این قانون به تصویب شورای امنیت کشور میرسد. ) مصوب سال ۱۴۰۰ از تاریخ ۱۴۰۲/۰۱/۰۱ مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود به استحضار می رساند :

حسب اصلاحیه مواد ،(۱) (۲) (۷) و (۸) آیین نامه اجرائی موضوع ماده (۹۵) قانون مالیاتهای مستقیم شماره ۸۸۴۰ مورخ،۱۴۰۱/۰۱/۲۲
شماره : ۸۸۴۰ – تاریخ : ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
بنا به پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور مواد (۱) (۲) (۷) و (۸) آیین نامه اجرایی موضوع ماده (۹۵) قانون مالیات های مستقیم اصلاحی مورخ ۱۳۹۴/۰۴/۳۱ به شرح زیر اصلاح می گردد :
اصلاحیه مواد (۱) (۲) (۷) و (۸) آیین نامه اجرایی موضوع ماده (۹۵) قانون مالیاتهای مستقیم
در ماده (۱) آیین نامه تعریف صورتحساب فروش کالا یا ارائه خدمات به شرح زیر اصلاح می شود :

«فرمی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که در نوع الکترونیکی آن اطلاعات در حافظه مالیاتی ذخیره می شود. مشخصات و اقلام اطلاعاتی صورتحساب متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام می.شود در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده میشود رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید صادره در حکم صورتحساب است.

تعاریف «سامانه صندوق فروش و سامانه برخط معاملات از ماده (۱) حذف و تعاریف زیر به آن الحاق می شود :

شماره منحصر به فرد مالیاتی : شماره ای شامل بیست و دو کاراکتر و دارای چهار بخش است شناسه حافظه مالیاتی (شش کاراکتر)، تاریخ صورتحساب (پنج کاراکتر) سریال صورت حساب (ده کاراکتر) و ارقام کنترلی (یک کاراکتر) که به هر صورتحساب اختصاص داده میشود.

پایانه فروشگاهی : رایانه دستگاه کارتخوان بانکی (pos) درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد.

سامانه مودیان: سامانه ای است تحت مدیریت سازمان که در آن به هر مودی کارپوشهای ویژه اختصاص یافته و تبادل اطلاعات میان مودیان و سازمان منحصرا از طریق آن کار پوشه انجام میشود مودیان میتوانند با استفاده از هرگونه سخت افزار یا نرم افزار اعم از رایانه شخصی پایانه ،فروشگاهی سامانه های ابری یا هر وسیله دیگری که حافظه به آن متصل شده باشد، به سامانه مودیان متصل شوند مرجع نهایی ،ثبت صدور و استعلام صورتحساب ،الکترونیکی سامانه مودیان است.

ماده (۲) آیین نامه به شرح زیر اصلاح می شود :
در جزء (۹) بند (الف) ماده (۲) مبلغ پنجاه و پنج میلیارد ریال به مبلغ یکصد و پنجاه میلیارد ریال و در بند (ب) این ماده مبلغ هجده میلیارد ریال و مبلغ پنجاه و پنج میلیارد ریال به ترتیب به مبلغ پنجاه میلیارد ریال و مبلغ یکصد و پنجاه میلیارد ریال اصلاح می شود.

ماده (۷) آیین نامه حذف و ماده (۸) آن به شرح زیر اصلاح می شود:
کلیه مودیانی که به عرضه کالا و یا ارائه خدمات اشتغال دارد مکلفند صورتحساب معاملات خود را به شرح زیر صادر و نگهداری نمایند:
۱- صورتحساب الکترونیکی: صورتحسابی است دارای شماره منحصر به فرد ،مالیاتی که در سه قالب زیر صادر می شود:

۱-۱- صورتحساب الکترونیکی نوع اول یا صورتحساب با اطلاعات کامل شامل نوع فروش شامل مواردی از قبیل بورس کالا بورس انرژی سامانه تدارکات الکترونیکی ،دولت حق العمل ،کاری ،پیمانکاری داخلی صادراتی و نظیر (آن) نوع خریدار مصرف کننده نهایی حقیقی یا فعال اقتصادی تاریخ و زمان صدور ساعت، دقیقه و ثانیه و حداقل درگیرنده اطلاعات هویتی شامل نام، نام خانوادگی یا نام شخص حقوقی شماره اقتصادی شناسه یا کد ملی یا شناسه فراگیر اتباع خارجی نشانی کامل و شماره پستی شماره شعبه برای هر دو شخص فروشنده و خریدار و مشخصات کالا یا خدمات ارائه شده شامل شناسه کالا یا خدمت، شرح کالا یا ،خدمت واحد سنجش مقدار یا ،تعداد مبلغ واحد فی) و مبلغ کل ،تخفیفات مالیات بر ارزش افزوده شرح سایر عوارض و مبلغ سایر عوارض آن و مقدار پرداخت نقدی و مقدار نسیه آن حسب مورد، باشد.

تبصره ۱- در صورتی که نوع خریدار مصرف کننده نهایی است درج کامل اطلاعات هویتی خریدار الزامی نبوده و کل مبلغ صورتحساب نقدی تلقی می شود.

تبصره ۲- در خصوص انواع معاملات طلا جواهر و پلاتین و امثال ،آن علاوه بر اقلام صورتحساب الکترونیکی، ارزش اصل طلا جواهر و پلاتین اجرت ساخت حق العمل و سود فروشنده به تفکیک به اقلام الزامی صورتحساب اضافه میشود.

تبصره -۳ در فعالیت حق العمل کاری علاوه بر اقلام صورتحساب الکترونیکی شماره یکتای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان هنگام ارسال صورتحساب به اطلاعات ارسالی اضافه میشود.

تبصره -۴ موارد زیر در حکم صورتحساب تلقی میشود:
قبوض آب برق گاز و مخابرات (تلفن): درج شماره یکتای شماره قبض شماره اشتراک یا شناسه قبض در این نوع صورتحساب ها الزامی است.
بلیط هواپیما: در این حالت نوع پرواز داخلی (خارجی و شماره گذرنامه مسافر برای پروازهای خارجی باید در صورتحساب درج شود.
بارنامه: در این نوع صورتحسابها اقلام مرتبط با بارنامه به صورتحساب اضافه میشود.
در مواردی که بنابر اقتضای ،شغل صورتحساب خاصی برای فروش کالا یا عرضه خدمات صادر می،شود صورتحسابهای مزبور با تشخیص سازمان امور مالیاتی کشور در حکم صورتحساب الکترونیکی تلقی خواهد شد.

تبصره ۵ – در مواردی که صورتحساب با مبالغ ارزی صادر میشود از جمله صادرات مبلغ ،ارز نوع ،ارز نرخ برابری آن با ریال به اقلام صورتحساب اضافه می شود. چنانچه برای صادرات پروانه گمرکی وجود داشته باشد شماره پروانه گمرکی و کد گمرک محل اظهار به اقلام صورتحساب اضافه میشود.

تبصره ۶ – در حالت هایی که صورتحساب به قرارداد مربوطه است شماره یکتای قرارداد ثبت شده در سامانه مویان به اقلام صورتحساب اضافه میشود.

تبصره ۷- در صورتی که اقلام تعیین شده صورتحساب بنا بر نوع فعالیت مودی موضوعیت ندارد الزامی به درج آن در صورتحساب وجود ندارد.

-۲-۱- صورتحساب الکترونیکی نوع دوم: صورتحسابی با اطلاعات کامل فروشنده و اطلاعات کامل کالا و خدمات و بدون اطلاعات خریدار است. این صورتحساب نقدی تلقی شده از بابت آن اعتبار مالیاتی برای خرید آن قابل احتساب نمی باشد. -۳-۱- صورتحساب الکترونیکی نوع سوم این نوع از صورتحسابها همان رسید» پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی و یا درگاه الکترونیکی پرداخت که حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده (مودی) پذیرفته می شود می.باشند در این نوع صورتحساب صرفا مبلغ پرداختی و شماره سوئیچ ،پرداخت شماره پذیرنده فروشگاهی شماره پایانه شماره پیگیری تاریخ و زمان پرداخت و حداقل مشخصات فروشنده وجود داشته و از بابت آنها اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.
صورتحساب غیر الکترونیکی (کاغذی): این نوع صورتحساب برای اشخاصی که حسب مقررات قانونی امکان صدور صورتحساب غیر الکترونیکی را دارند موضوعیت داشته و اقلام اطلاعاتی آن شامل کلیه اقلام صورتحساب الکترونیکی است به استثنای اقلام اطلاعاتی که از طریق سامانه مودیان نظیر شماره منحصر به فرد مالیاتی به صورتحساب اضافه میشود. این نوع صورتحساب به استثنای صورتحسابهای موضوع تبصره (۲) این بند نقدی تلقی شده و اطلاعات پرداخت نسیه در این صورت حسابها وجود ندارد.

تبصره -۱ چنانچه فروشنده حق العمل کار است ارسال شماره یکتای ثبت قرارداد حق العمل کاری به سازمان امور مالیاتی کشور الزامی است.
تبصره ۲ به منظور پوشش حوادث و موارد نقص فنی و سایر موارد ذکر شده در مواد (۱۲) و (۱۳) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان،

ماده ۱۲ اشخاص مشمول مکلفند در صورتی که امکان صدور صورتحساب الکترونیکی به دلیل بروز حادثه یا نقص فنی فراهم نباشد مراتب را تا پایان روز اداری ،بعد از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان یا به هر طریق دیگری که سازمان اعلام می حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند و تا زمان امکان پذیر شدن صدور صورتحساب الکترونیکی فروشهای خود را به ترتیبی که سازمان به موجب دستورالعملی مقرر می،کند ثبت و صورتحسابهای صادره را به سازمان ارسال کنند
تبصره ـ حکم این ماده در صورتی که امکان ثبت در سامانه موضوع ماده (۱۶۹) قانون مالیاتهای مستقیم فراهم نباشد نیز جاری است
ماده ۱۳ ـ در صورتی که به هر دلیل اعم از تعطیلی موقت) یا (دائم و یا انحلال واحد کسب و کار بهره برداری از پایانه فروشگاهی به طور موقت یا دائم متوقف شود اشخاص مشمول مکلفند مراتب را ظرف مدت ده روز از توقف بهره برداری از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند
تبصره ـ در مواردی که تعطیلی واحد کسبی به حکم مراجع قانونی ذی ربط باشد و یا در موارد قوه قهریه یا بروز حوادث غیر مترقبه که مبتنی بر علل و جهاتی خارج از اراده اشخاص مشمول باشد و بر اثر آن اطلاع به سازمان ممکن نباشد اشخاص مشمول تا رفع موانع قهریه مذکور از رعایت مهلت زمانی مقرر در این ماده مستثنی می باشند

در ابتدای هر دوره مالی، با تشخیص سازمان امور مالیاتی کشور، تعدادی شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب در اختیار مودی قرار میگیرد مودی میتواند درخواست افزایش شماره منحصر به فرد در اختیار را از طریق کارپوشه یا شرکت معتمد به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه نماید اقلام اطلاعاتی این نوع از صورتحسابهای کاغذی منطبق با صورتحساب الکترونیکی بوده و شماره فوق بر روی آن درج می گردد تا پس از امکان پذیر شدن صدور صورت حساب الکترونیکی نسبت به ثبت و ارسال آنها
اقدام شود. تاریخ اجرای این اصلاحیه از ۱۴۰۱/۰۱/۰۱ بوده و مادامی که قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان اجرایی نشده است مفاد ماده (۸) آیین نامه قبل از اصلاحیه و ماده (۷) و تعاریف حذف شده از ماده (۱) آن جاری خواهد بود. انواع صورتحساب الکترونیکی که در سامانه مودیان مورد پذیرش قرار خواهد گرفت بشرح ذیل می باشد :

۱. صورتحساب الکترونیکی نوع اول در این نوع صورتحساب اطلاعات کامل خریدار و فروشنده ثبت می گردد. این اطلاعات شامل : نوع فروش، نوع ،خریدار تاریخ و زمان صدور صورتحساب اطلاعات هویتی خریدار و فروشنده، مشخصات کالا یا خدمت می باشد. نوع فروش شامل مواردی از قبیل بورس کالا بورس انرژی سامانه تدارکات الکترونیکی ،دولت حق العمل کاری پیمانکاری داخلی صادراتی و ،نظیر آن انواع معاملات طلا جواهر و ،پلاتین قبوض ،خدماتی بلیط هواپیما و بارنامه باشد. با توجه به اینکه در این نوع صورتحساب الکترونیکی اطلاعات هویتی خریدار درج میشود در صورتیکه شماره اقتصادی ( در خصوص اشخاص حقیقی شماره اقتصادی دریافتی از درگاه سازمان امور مالیاتی کشور و در خصوص اشخاص حقوقی شناسه ملی درج شده جهت خریدار در سامانه مودیان دارای کارپوشه ،باشد صورتحساب مذکور پس از ارسال توسط فروشنده و اعتبار سنجی و پذیرش توسط سامانه مودیان در کارپوشه خریدار درج گردیده و در صورت تایید خریدار به عنوان اعتبار مالیاتی خریدار محسوب خواهد گردید.
۲. صورتحساب الکترونیکی نوع دوم این صورتحساب است با اطلاعات کامل فروشنده و اطلاعات کامل کالا / خدمت و بدون اطلاعات خریدار است. از بابت این صورت حساب اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.

صورتحساب الکترونیکی نوع سوم این نوع از صورتحساب ،الکترونیکی همان رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت که حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده (مودی) پذیرفته میشوند میباشد در این نوع از صورتحسابهای الکترونیکی صرفا مبلغ پرداختی و مشخصات پذیرنده (شماره) سوئیچ شماره پذیرنده شماره (پایانه ، شماره ،پیگیری تاریخ و زمان پرداخت و حداقل مشخصات فروشنده وجود داشته و از بابت آن اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.

صورتحساب غیر الکترونیکی: این نوع صورتحساب برای اشخاصی است که حسب مقررات و مهلت های قانونی مربوط امکان صدور صورتحساب غیر الکترونیکی را دارند موضوعیت داشته و اقلام آن شامل کلیه اقلام صورتحساب الکترونیکی است به استثنای اقلام اطلاعاتی که از طریق سامانه مودیان نظیر شماره منحصر به فرد مالیاتی به صورتحساب اضافه می شود. قواعد مربوط به انواع صورتحساب در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بخش آیین نامه ها دستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط در دسترس می باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا